We zijn slimmer dan we denken!
We zijn slimmer dan we denken!
De Homo Sapiens is een geconditioneerd wezen. Dat betekent dat alles wat we meemaken opgeslagen ligt in ons brein en lijf en voor meer dan 99,9% verantwoordelijk is voor wat we dagelijks doen, denken en voelen. Dat is natuurlijk hoogst noodzakelijk om goed te kunnen functioneren, echter, als er minder leuke dingen gebeuren in ons leven of we leren niet voldoende over bijvoorbeeld gezond bewegen, goede voeding, sterk in onze schoenen staan en omgaan met stress, om maar een paar dingen te noemen, dan lopen we het risico om het gedrag, de herhaaldelijke gedachten en emoties, die hieraan gekoppeld zijn, te blijven herhalen.
Het verbazingwekkende brein
De kracht van het menselijk brein is verbazingwekkend: stel je een pianist voor die een complex muziekstuk speelt. Elk vingertikken op de toetsen is het resultaat van jarenlange oefening, een samenspel van geheugen, spiercoördinatie en emotionele expressie. Deze vaardigheid illustreert hoe we, ondanks onze conditionering, onze hersenen kunnen her-programmeren en nieuwe vaardigheden kunnen ontwikkelen. De pianist begon misschien met eenvoudige noten, maar door toewijding en oefening transformeerde hij die basiskennis in een vermogen om meesterwerken te spelen. Dit is een krachtig bewijs van onze cognitieve flexibiliteit en ons vermogen om onszelf te overstijgen. We zijn dus zeker slimmer en capabeler dan we denken, in staat om zowel ons brein als ons gedrag te evolueren ver voorbij onze oorspronkelijke conditionering.
1e voorwaarde voor optimaal gebruik van ons brein
Kennis van breinologie, hoe ons brein functioneert, blijkt cruciaal te zijn voor de mens, omdat het ons helpt te begrijpen hoe onze hersenen functioneren en hoe dit onze gedachten, emoties en gedragingen beïnvloedt. Door inzicht te krijgen in de werking van het brein, kunnen we beter leren hoe we onze cognitieve en emotionele vaardigheden kunnen verbeteren, wat essentieel is voor persoonlijke groei en het omgaan met uitdagingen. Deze kennis stelt ons in staat om effectievere leer- en verandermethoden te ontwikkelen. Bovendien helpt het ons om mentale uitdagingen beter te begrijpen, wat leidt tot betere gezondheidszorg en welzijn en meer eigen regie. Ten slotte stelt de kennis van breinologie ons in staat om bewuster te worden van onze besluitvormingsprocessen, waardoor we betere en minder impulsieve keuzes kunnen maken in ons dagelijks leven.
Van gefixeerde naar een groei mindset
Een gefixeerde mindset is een mindset gebaseerd op ons verleden, vaak op stressvolle en traumatische gebeurtenissen maar ook op aangeleerde leefstijl patronen, die erg schadelijk kunnen zijn. De overgang van een gefixeerde naar een groeimindset is essentieel omdat het ons vermogen om te leren, ons aan te passen en te veranderen versterkt. Met een groeimindset zien we uitdagingen als kansen om te groeien, in plaats van als onoverkomelijke obstakels. Dit bevordert veerkracht en doorzettingsvermogen, wat essentieel is voor persoonlijke en professionele ontwikkeling. Het stelt ons ook in staat om feedback constructief te gebruiken en van fouten te leren, waardoor we continu kunnen verbeteren. Bovendien verhoogt het onze openheid voor nieuwe ervaringen en ideeën, wat leidt tot meer creativiteit en innovatie. Het ontwikkelen van een groeimindset is een proces dat bewustwording, zelfreflectie en oefening vereist, waarbij het herkennen van onze eigen beperkende overtuigingen en het actief zoeken naar uitdagingen en leermogelijkheden centraal staan.
Iedereen een groei mindset!
Dat is de missie van Leefstijlclub, ‘Iedereen een groei mindset’. Want met een groei mindset heb je meer plezier in je leven, je behaald gemakkelijker je doelen, kan gemakkelijker oud aangeleerd ongezond gedrag veranderen en je krijgt steeds meer het gevoel jezelf te zijn, in de plaats van een vervreemd gevoel van onmacht. Leefstijlclub heeft een uniek programma ontwikkeld voor mensen die de stap willen maken om die regie meer terug te pakken. Dat programma bestaat uit:
- Het boek: Je brein als medicijn, hoe doe je dat?
- Het 12 weken online programma Mind SWITCH
In 12 weken doorloop je de 4 thema bijeenkomsten, 12 weekdelen en het bonusmateriaal. Je krijgt alle cruciale en essentiële inzichten aangereikt om een gezonde mindset te ontwikkelen. Hier een kort overzicht van de 4 thema bijeenkomsten:
- Thema bijeenkomst 1: De evolutie van ons brein!
- Thema bijeenkomst 2: Herkennen van onze gefixeerde mindset!
- Thema bijeenkomst 3: Voorwaarden voor een groei mindset!
- Thema bijeenkomst 4: Doorlopende ontwikkeling van een groei mindset!
De thema bijeenkomsten worden in het week overzicht gepresenteerd en kan je na inlog met de link meteen bekijken. De eerste thema bijeenkomst staat voor je klaar. Parallel hieraan presenteren we elke week het ‘wat’, ‘waarom’ en ‘hoe’ van de meest belangrijke gezonde mindset bestanddelen en de gevaren die in sommige schuilen.
- Week 1: De evolutie van ons brein
- Week 2: Fasen van gedragsverandering
- Week 3: Niveaus van bewustzijn
- Week 4: Neuroplasticiteit
- Week 5: Mindset
- Week 6: De kracht van onze 3 breinen
- Week 7: Essentiële aspecten voor verandering
- Week 8: Voeding voor ons onderbewuste
- Week 9: Ontwikkeling van een groei mindset
- Week 10: Jij bent jouw placebo
- Week 11: Bewuste positieve zelfconditionering
- Week 12: Een zelfbewuste gezonde toekomst
Maak de stap naar de gezondere en slimmere versie van jezelf, je gaat hier geen spijt van krijgen, sterker nog, dit is een omslag in je leven, die je de rest van je leven blijft onthouden en waar je de rest van je leven profijt van zal blijven hebben.
Check hier voor de combinatie aanbieding van het boek en het online programma.
Recente nieuws items
- Optimaliseer je vetverbranding met insuline management!
- Samen in de strijd tegen overgewicht!
- Factsheet - Stop overgewicht en obesitas!
- Factsheet: De Afvallen met Leefstijl formule!
- De kracht van je metabolisme!
- Het belang van primaire preventie in een vergrijzende samenlev...
- De Gezondheidsramp samen keren deel 2 – wat zijn de oorzaken?
- De gezondheidsramp samen keren – doe jij ook mee?
- De invloed van korte fysieke activiteit op cognitie:
- De gezondheidsramp in slow motion: deel 1 - wat gaat er mis?