Leefstijl als medicijn in de praktijk

Je hoort het vaak tegenwoordig, leefstijl is medicijn! Ook komt er telkens wetenschappelijke onderbouwing van de gezondheid bevorderende effecten van bewegen, voeding, stress management technieken, goede slaap, enz. Maar hoe vertaald zich dat naar de praktijk, wat zijn de effecten die mensen buiten een onderzoek setting meemaken, wat betekend leefstijl als medicijn in de praktijk?

Lees het verhaal van Quentin Verboom

Hallo mijn naam is Quentin Verboom, ik ben 19 jaar oud en woon in Puttershoek. Ik heb de spierziekte HMSN 1A wat niet geneselijk is (zeggen ze). Door de ziekte stonden mijn voeten scheef, liep ik ongemakkelijk en was ik supersnel vermoeid. Ik moest elke maand naar de revalidatie arts en kon alleen schoenen met steunzolen dragen. Je moet eigenlijk geopereerd worden en je moet er mee leren leven, was de remedie vanuit de arts.

Sinds kleins af aan ben ik echter ook al altijd sportief bezig, of was vooral veel buiten te vinden. Ik had me eigen crossfiets waar ik mee deed stunten. Toen begon ik met stunt steppen ik ging van halfpipes en deed de gekste dingen ermee, daarbij deed ik ook voetballen, ik stond eerst als verdediger daarna middenvelder daarna weer aanvaller en toen keeper. Toen ik keeper was wou ik gaan fitnessen om sterker te worden, ik was 14 jaar.

Ik kwam een trainer tegen die mij vertelde dat hij kickboks les gaf, dat vond ik ook heel vet dus ben ik dat gaan doen. Dit vond ik zo leuke omdat dit echt neer komt op jezelf, hoe harder jij je best doet, hoe sneller jij je resultaat zult zien. Ik ben toen gestopt met voetballen en besloot een les mee te doen en ik was meteen verkocht. Ik sprak de trainer aan en we besloten te gaan trainen voor een bokswedstrijd.

Ik heb nu al 2 bokswedstrijden gedaan en merk niks van me spierziekte. Mijn voeten staan recht, ik loop weer normaal en ben meer zo snel vermoeid. Het verschil met toen ik 8 jaar was is mega. Ik hoef niet meer terug te komen naar de revalidatie arts, ik draag ook geen steunsolen meer en ik kan elke schoen aan. Daarom ben er heilig van overtuigt dat bewegen echt medicijn is en raad ik het iedereen aan.

Ik heb eigenlijk altijd gezegd dat ik de ziekte niet heb en dat zal ik altijd blijven zeggen. Door dit wil ik van mijn passie/hobby mijn werk gaan maken en ben ik nu bezig met een opleiding tot fitness trainer A. Ik wil er nog veel meer gaan doen, ik geef nu ook al zelf boks les en ik loop als trainer in de fitness.

Mijn doel is om mensen te motiveren om meer te sporten/bewegen en ook te laten zien dat het kan op welk niveau dan ook! De voorspellingen van de arts hoeven niet mijn toekomst te zijn.

Quentin Verboom

Ingrid: Toch maar geen maagverkleining...

Een maagverkleining, dat moest het worden voor mij. Het wondermiddel om mijn almaar uitdijende lichaam een halt toe te roepen. Nauwelijks nog bewegen, slechte eetgewoontes en het 4 jaar geleden stoppen met roken hadden een ongelooflijke impact op mijn lichaam gehad. Nadat alle daaropvolgende diëten en probeersels alleen maar een averechts effect hadden was ik ervan overtuigd; zo'n operatie was nog mijn enige kans om het tij te keren. 

En dan ga je de molen in, en een van de voorwaarden om in aanmerking te komen voor die operatie was om meer te gaan bewegen en je eetgewoontes aan te passen. "Ja lekker, als ik dat kon, dan zat ik hier niet" was mijn eerste gedachte. Maar toch maar een plan van aanpak opgesteld en me aangemeld bij Life Style Vitae leefstijlclub in Weert om het stukje bewegen al te ondervangen.

En toen kwam het X-fittt programma bij Life Style Vitae voor mij in beeld. Zou dat iets zijn? Kan ik daar misschien al wat kilootjes mee kwijtraken? Nog steeds met als doel een maagverkleining, begon ik aan het programma. En het werkt! En niet zo'n beetje!

Ik heb mijn eerste 3 maanden X-fittt inmiddels achter de rug. Sporten met een leuke, kundige trainer en een geweldig leuke groep, het bijhouden van mijn (gezonde) voeding per dag in een gemakkelijke app, informatieavonden en wekelijkse (positieve) feedback van de trainer, dat werkt voor mij.

Het resultaat: 11.5 Kilo eraf in 3 maanden X-fittt en dat zijn er inmiddels 14.5! En ik ben nog steeds supergemotiveerd en nog lang niet klaar! Inmiddels zijn we met de groep dan ook aan onze tweede ronde X-fittt begonnen. En die maagoperatie? Die heb ik afgezegd! Toch maar niet, dit is echt de veel gezondere weg en ik heb er vertrouwen in dat ik die maagverkleining nooit meer nodig heb!

Ingrid Scheepers

Ingrid Scheepers