Factsheet – Doelstelling nummer 1 van Nederland: FITTER WORDEN!

Factsheet – Doelstelling nummer 1 van Nederland: FITTER WORDEN!

Fitter worden is dé doelstelling nummer 1 in Nederland. Meer dan 50% van de mensen die wekelijks sporten, heeft fitter worden als eerste op de doelenlijst staan.

Fitter worden of uithoudingsvermogen verbeteren betekent het verhogen van je lichaamscapaciteit om langdurige fysieke inspanningen te kunnen doen. Het omvat het versterken van je hart, longen en spieren om de efficiëntie van je cardiovasculaire systeem te verhogen. Het doel is om langer en intensiever te kunnen sporten zonder vermoeid te raken, wat bijdraagt aan de algehele gezondheid en welzijn en om langer dagelijkse activiteiten te kunnen blijven doen zoals traplopen, sprintje trekken, spelen en sjouwen, zonder snel bekaf te zijn.

Het belangrijkste advies om fitter te worden is om een gezonde en evenwichtige levensstijl te omarmen. Dit omvat verschillende aspecten, maar het volgende advies is essentieel:

  1. Regelmatige lichaamsbeweging: Fysieke activiteit is van vitaal belang voor je algehele fitheid. Kies een vorm van lichaamsbeweging die je leuk vindt en die past bij je persoonlijke voorkeuren en mogelijkheden. Dit kan bestaan uit cardiovasculaire oefeningen (zoals wandelen, joggen, fietsen, zwemmen) om je hart en longen te versterken, evenals krachttraining om je spieren te versterken. Streef naar minstens 150 tot 300 minuten matige intensief bewegen of sporten en twee keer per week krachttraining.
  2. Gezond en uitgebalanceerd dieet: Voeding speelt een cruciale rol bij het verbeteren van je fitheid. Zorg voor een gevarieerd dieet dat rijk is aan groenten, fruit, volle granen, magere eiwitten (zoals gevogelte, vis, peulvruchten), gezonde vetten (zoals noten, zaden, olijfolie) en beperkte hoeveelheden toegevoegde suikers, zout en verzadigde vetten. Drink voldoende water en beperk de consumptie van alcohol en suikerhoudende dranken.
  3. Voldoende rust en herstel: Rust en herstel zijn net zo belangrijk als lichaamsbeweging. Zorg voor voldoende slaap (gemiddeld 7-9 uur per nacht), omdat dit helpt bij het herstel van je lichaam en het bevorderen van een optimale gezondheid. Luister naar je lichaam en geef het de tijd om te herstellen na intense trainingssessies.
  4. Stressmanagement: Stress kan een negatieve invloed hebben op je algehele gezondheid en fitheid. Zoek manieren om stress te verminderen, zoals meditatie, ademhalingsoefeningen, yoga, voldoende ontspanning en hobby's die je plezier en ontspanning bieden.
  5. Consistentie en geduld: Fitter worden is een langdurig proces dat consistentie en geduld vereist. Stel realistische doelen en maak haalbare plannen om je fitheid te verbeteren. Houd vol, ook als je tijdelijke tegenslagen ervaart.
  6. Kies een korte termijn doel: Het hebben van een doel en focus is belangrijk en dat moet haalbaar zijn. Kies dus een korte termijn doel zoals, 1 keer per week extra sporten of 2 extra wandelingen per week. Het opbouwen naar duurzaam meer bewegen is belangrijker dan te intensief starten en dan snel opgeven.

Als je specifieke gezondheidsproblemen hebt of vragen hebt over je fitheidstraject, raadpleeg dan een trainer of personal trainer. Ze kunnen je helpen met gepersonaliseerd advies dat past bij je behoeften en doelen.

Onthoud dat iedereen uniek is, dus het is belangrijk om te luisteren naar je eigen lichaam en te ontdekken wat voor jou het beste werkt. Met de juiste mindset, inzet en consistentie kun je geleidelijk aan fitter worden en je algemene gezondheid en welzijn verbeteren.

Wil je aan de slag met je fitheid, kies dan voor een kwalitatief steunpunt van Leefstijlclub, waar je ook begeleid wordt op andere leefstijl facetten dan uitsluitend fitness: https://portal.leefstijlclub.nl/professionals/locaties

Wil je eerst meer leren over fitter worden en gezond bewegen, dan is wellicht het Fit SWITCH 12 weken programma een goeie optie voor je: https://portal.leefstijlclub.nl/particulier/programma/fit-switch

Of wil je misschien zelf leefstijlcoach worden, check dan deze opleidingen: https://www.efaa.nl/voeding-health-en-lifestyle-opleidingen#h_edu_122

Datum: 26-06-2023