Factsheet – Preventie begint bij jezelf - van inactiviteit naar actief leven
Factsheet – Preventie begint bij jezelf - van inactiviteit naar actief leven
Als je enige sport vroeger thuis het kijken van Studio Sport was, dan is de kans groot dat je het sporten en bewegen niet aangeleerd hebt gekregen. Destijds was het belang van sport en bewegen voor de gezondheid ook nog geheel onbekend. Sport was voor velen een hobby net zoals kaarten, darten, schaken, TV kijken of tegenwoordig, uren lang op de socials scrollen. Zo zijn er miljoenen mensen die sport en bewegen gewoonweg niet hebben meegekregen tijdens hun opvoeding en die opvoeding speelt in ons huidige gedrag een belangrijkere rol dan we vaak denken.
Niet geleerd, niet gewend, niet gedaan!
“Je pakt je toch gewoon op en gaat beginnen”, hoor ik de fanatieke sporters vaak zeggen als het gaat over inactieven. De uitdaging is echter dat we het niet alleen niet gewend zijn om te sporten omdat we het niet aangeleerd hebben gekregen, ook krijgen we in onze opvoeding bepaalde overtuigingen mee, die ons weerhouden om überhaupt te starten. Als je het nooit vanuit thuis hebt meegekregen en het daarna ook niet zelfstandig hebt opgepakt, dan is het denkbaar dat er overtuigingen zijn zoals “Sporten, dat is niks voor mij”, “Meer bewegen, waar zou ik de tijd vandaan moeten halen?” of “Ik heb daar het doorzettingsvermogen niet voor”.
Maak van je argumenten geen identiteit!
Als we ons er wel bewust van zijn dat we eigenlijk iets op moeten pakken voor onszelf, maar het lukt ons niet, dan zoeken we daar (zo zit ons brein nu eenmaal in elkaar) automatisch redenen voor. De meest gebruikte, “Sport, dat is niks voor mij”, past natuurlijk ook ideaal bij een niet-sporter. Als je deze reden vaak genoeg gebruikt, dan zullen andere mensen dit op een bepaald moment ook gaan bevestigen, “Sporten, dat is niks voor hem/haar”. Het wordt op een bepaald moment een onderdeel van je identiteit. En als je het zelf blijft geloven en uitspreken, geef je als het ware je lijf telkens de opdracht om er van weg te blijven. Eigenlijk is het meer een beschrijving van het verleden die je met deze uitspraak meeneemt naar de toekomst.
Laat het verleden los!
Zo is het ook met de uitspraak, “Sporten, waar moet ik de tijd vandaan halen?”. Als je niet sport of extra beweegt voor je gezondheid, dan heb je je huidige leefpatroon ook op een bepaalde manier ingericht, zonder een plek voor sport en bewegen. Het is dan logisch dat je daar liever geen verandering in brengt en alles wat je doet is natuurlijk belangrijk, dus niks kan het veld ruimen voor sport en bewegen. De opening komt dan ook pas als je jezelf niet doorlopend blijft voeden met dit soort uitspraken, maar ze laat waar ze thuis horen, in het verleden. Ook “Sporten, ik heb daar geen doorzettingsvermogen voor”, omschrijft hoe je het in ieder geval tot nu toe hebt gedaan. Maar dit zegt nog niks over de toekomst, mits je het niet koppelt aan je identiteit met “ik heb” of “ik kan”.
Van doorslaggevend belang is natuurlijk dat je er wel van overtuigd bent hoe enorm belangrijk meer bewegen, sporten en spiertraining is voor je lijf. Een tip hiervoor is deelname aan het Fit SWITCH programma. In dit 12 weken programma leer je namelijk alle essentiële inzichten van gezond bewegen. Als je van de noodzaak doordrongen bent, dan is het wellicht een eerste stap om waakzaam te zijn op je gedachten en uitspraken over meer bewegen en sporten. Laat negatieve overtuigingen in het verleden, “Sporten, dat was niks voor mij” of “Bewegen, nooit de tijd voor genomen”, dat geeft ruimte voor het oppakken en een kleine start ermee maken. Maak de stap ook klein door te starten met een blokje wandelen van 10 minuten of een half uurtje sporten. Dat kan er bij iedereen wel vanaf en dat is snel uitgebouwd naar 20 tot 30 minuten wandelen of een uur sporten.
Meer info over Fit SWITCH: https://portal.leefstijlclub.nl/particulier/programma/fit-switch
Wil je starten met sporten, kijk dan eens bij een van de Leefstijlclub steunpunten (centra met het schoentje erachter): https://portal.leefstijlclub.nl/professionals/locaties
Recente nieuws items
- Leefstijl en preventie bij overgewicht in Nederland
- Het (gezondheids)ramp scenario van 2050!
- Beweegrichtlijnen moeten anders: van wekelijkse norm naar dage...
- Het verband tussen dagelijkse stappen en vroegtijdig overlijde...
- De Gezondheidsramp samen keren - deel 4
- De groei van overgewicht van generatie op generatie!
- De gezondheidsramp: Hoe kunnen we het tij keren? Deel 3
- Optimaliseer je vetverbranding met insuline management!
- Samen in de strijd tegen overgewicht!
- Factsheet - Stop overgewicht en obesitas!