Leefstijl switchen – heb je er vertrouwen in?

Leefstijl switchen – heb je er vertrouwen in?

Als we bewuster worden van gezonder leven, dan maakt iedereen wel eens leefstijl switches. Voorbeelden van leefstijl switches zijn: minder of geen suiker in de koffie, meer fruit eten, elke dag een blokje om extra, minder alcohol, meer water of thee drinken, meer peulvruchten, 2 keer per week spiertraining, een handje vol noten per dag, bijscheppen alleen met groenten, enz. ‘Grote veranderingen hou je moeilijker vol. Zet daarom kleine stapjes. Maak kleine eetwissels binnen wat je nu al eet’, zo meldt het Voedingscentrum over hun eetwissel. Achtergrond van deze campagne is de wetenschap dat wij mensen vertrouwen moeten hebben om dat wat we ons voornemen, ook daadwerkelijk kunnen uitvoeren. ‘Zelf effectiviteit’ wordt dit genoemd. Dit is een psychologisch begrip dat duidt op het geloof dat je zelf hebt in je competentieniveau dat je zal en kan vertonen in een bepaalde situatie, ofwel het vertrouwen dat je in jezelf hebt om dat wat je je hebt voorgenomen ook te kunnen doen. Is dat vertrouwen laag, dan leert de wetenschap ons, dat de kans op uitvoering ook laag is. Het is vaak zo dat, hoe groter het doel, hoe lager het vertrouwen, des te groter de kans op afhaken dus.

Dit is dus best een belangrijk gegeven voor iedereen die iets wil veranderen in zijn of haar leefstijl en ook voor leefstijl begeleiders. Als je iemand begeleidt om gezonder te leven en in een gesprek heb je hem/haar gemotiveerd om actie te ondernemen, dan zijn we als coach vaak blij dat we de deelnemer op deze manier hebben kunnen helpen. Hou je het effect van ‘zelf effectiviteit’ in je achterhoofd, dan is het goed om op het eind altijd even een test te doen. “Op een schaal van 0 tot 100, hoe groot is de kans dat je dat wat afgesproken is of wat je je hebt voorgenomen, ook daadwerkelijk volledig toe gaat passen, zonder over te slaan en wat zou er tussen kunnen komen?”. Als daar enige twijfel komt, dan is het wellicht goed om het gestelde doel bij te stellen.

Wil je iets bereiken of verbeteren, dan helpt het al meteen om na te denken over een klein, voor ons gevoel bereikbaar en haalbaar, doel. Het leefstijldoel is dan wellicht wel groter, maar de gedragshandeling die er voor nodig is om het leefstijldoel te behalen kan je klein maken.

Leefstijl switchen is dan ook het stapje voor stapje verbeteren van je leefstijl naar gezonder. Je kan dat niet in een keer op alle vlakken doen, dus dan ook maar beter de focus leggen op een specifieke volgende leefstijl switch. Heb jij je eigen leefstijl switch voor de komende maanden al bepaald?

https://www.voedingscentrum.nl/nl/thema/eetwissel.aspx

https://portal.leefstijlclub.nl/particulier/programma/fit-switch

Doe hier de leefstijlscan: https://portal.leefstijlclub.nl/page/c/nationale-leefstijlscan

Datum: 17-10-2022