Klaar met afslankgoeroes

Klaar met de afslankgoeroes, tijd voor het leefstijl "dieet"

We zijn jaren voor de gek gehouden door dieet goeroes met de veronderstelling dat de voeding het overgewicht op kan lossen. Nu de zakken gevuld zijn en we ervaren hebben dat het jo-jo effect bijna altijd de kop op steekt na een dieet periode, reikt ook de wetenschap ons aan waarom diëten niet kan werken. Als een voedingspatroon veranderd, dan veranderd er automatisch ook wat in de stofwisseling, maar meestal ook in het spiermetabolisme, die daalt nl doordat spieren tijdens diëten verbruikt worden als energiebron. Daardoor vallen we wel af, echter de verkeerde stof, we willen nl van het overtollig vet af, niet van de spieren, die juist onze grootste energie verbruikers zijn.

Aan de kant dus met de dieet boeken, lees uitsluitend nog voedingsadvies boeken waarbij men uitgaat van het duurzaam aanpassen van het voedingspatroon. Verder is men er inmiddels ook achter dat er een groot probleem ligt in de inactiviteit bij het ontstaan van overgewicht. Er komt teveel energie binnen, maar er wordt ook nog eens veel te weinig verbruikt. Die combinatie is vragen om overgewicht en ziekten. Tijd dus voor een leefstijl dieet.

Hier in het kort het leefstijl ‘dieet’ uitgeschreven;  

 1. Eet meer plantrijk! Eet bv een stukje fruit extra, overdag meer kleur in je voeding, een wortel, komkommer of tomaatjes. Haal hier tegenover een suikerrijk voedingselement uit te voeding. Maak dus een switch van suikerrijk naar platrijk. Hierdoor krijg je minder calorieën binnen en meer gezonde voedingsstoffen.

 2. Beweeg elk dagdeel minimaal 2 x 10 minuten, bij voorkeur 2 x 20 of 4 x 10 minuten per dagdeel. Dit zorgt voor een doorlopende activering van je bloedsomloop en metabolisme.

 3. Halveer al je suiker houdende voeding die je toevoegt aan je voeding. 50% minder suiker in je koffie. 50% minder snoepgoed, 50% minder zoet beleg, 50% minder andere suikerhoudende voedingsmiddelen die je eet. Suiker is niet alleen calorierijk, maar ook een PH verhogende stof die het verouderingsproces versnnelt.

 4. Doe 2 keer per week voor minimaal 20 minuten per keer uithoudingsvermogen training. Even joggen (starten met 5 minuten kan ook), flink fietsen, meedoen met een conditionele les op muziek, cardio fitness, bootcamp of een andere sport. Je hart- en long conditie zal verbeteren maar ook je vetstofwisseling krijgt een positieve impuls.

 5. Drink iets minder suikerrijke dranken, als je die al drinkt. Neem een bakje groene thee in de plaats. Dat scheelt calorie opname en is goed voor je spijsvertering.

 6. Train je grote spiergroepen 2 x per week, 8 a 10 oefeningen per keer. Gymnastiek, body pump, bootcamp, fitness, calisthenics, pilates, kies een activiteit die je leuk vind of varieer regelmatig. Door je spieren te trainen verhoogt je metabolisme in rust, je verbruikt dus meer energie gedurende de gehele dag, maar ook je suikerstofwisseling verbeterd door spiertraining, je verlaagd het risico op blessures, minder rugklachten en je voelt je gewoonweg vitaler.

 7. Rek elke dag een paar keer een aantal spieren en ontspan ze daarna even. In de spieren vormen zich vaak verklevingen, die de mobiliteit kunnen belemmeren, door eenzijdig bewegen of gewoonweg te weinig bewegen. Door de spieren even op te rekken blijft de spier lenig en krijgen verklevingen minder kans.

 8. Adem (tijdens het wandelen) af en toe diep over longen, doe 2 x 10 buikademhalingen per dag. We gebruiken slechts 30% van onze longen gemiddeld waardoor er ‘oude lucht’ achter blijft in de longen en de kwaliteit van de longblaasjes kan verminderen. Door elke dag even diep door te ademen naar de onderbuik, zorgen we ervoor dat onze longen vol verse lucht blijven en verhogen we ons energie niveau.

 9. Ontspan elke dag even mentaal door naar muziek te luisteren, te mediteren, te bidden, of een wandeling in de natuur en te genieten van het groen wat leeft. We stampen per dag meer dan 60.000 gedachten door ons hoofd, en zoals onze spieren hebben onze hersenen ook af en toe wat rust nodig. Met name ons denken even stil zetten is erg effectief om stress beter aan te kunnen en beter te kunnen ontspannen.

 10. Als je een van de elementen van het Leefstijl ‘dieet’ goed beheerst, het zit in je routine, kijk eens in je omgeving wie je kan motiveren om dat ook op te pakken. Juist door dingen samen te doen kunnen blijft de motivatie hoog en doen we iemand anders ook nog een plezier.

 11. Bedenk elke dag even wat je ontwikkelpunt is van jouw leefstijl "dieet" en van het andere meest belangrijke ontwikkel punt in je leven, op welk vlak dan ook.

 12. En als laatste, beperk langdurig zitten en zittend wachten. Langer zitten dan 20 minuten brengt al nadeel en bij langer dan 2 uur zitten is het nadeel al bijna niet meer te elimineren door te sporten. Sport is dus belangrijk, echter elke 20 minuten even 20 seconden bewegen of stretchen en elke 2 uur even een blokje van 10 minuten is  cruciaal om vitaal te blijven.

  Haak in op de leefstijlclub facebook pagina en blijf geïnformeerd over elementen en nieuwe inzichten van het Leefstijl ‘dieet’.

  John van Heel EFAA/Leefstijlclub

Datum: 02-08-2014