De meest gemakkelijke remedie tegen overgewicht en chronische ziekten
Steeds meer overgewicht, diabetes, chronische ziekten, steeds jongere jeugd met chronische ziekten en overgewicht, groeiende ziektekosten, maar erger nog, het toenemende leed die ziekten met zich meebrengt en achteruitgang in leefkwaliteit. De WHO spreekt zelf van een overgewicht epidemie en de EU commissie van een inactiviteit pandemie. Daar tegenover staat een miljarden industrie van medicijnen, plastische chirurgie, vitaminen en afslank middelen. We geloven nogal gemakkelijk in de quick fix voor onze vitaliteit en gezondheid.
Vanaf de jaren 70 kreeg voeding en met name diëten de focus om onze gezondheid te bevorderen en af te vallen. De dieet goeroes popten als popcorn uit de boekenrekken en werden stuk voor stuk bestsellers. Na 30 jaar focus op dieet kwam er meer aandacht voor sporten om fit en gezond te blijven, 2 a 3 keer per week was het advies. Een aantal jaren geleden verscheen het 5 x 30 advies, minimaal 5 dagen in de week, minimaal 30 minuten bewegen. Omdat al deze adviezen geen ommekeer brachten in de situatie, werd steeds meer onderzoek gedaan naar het ontstaan van ziekten en de laatste 2 jaar komt er steeds meer onderzoek resultaat naar buiten waaruit blijkt dat het probleem simpeler is dan gedacht. Conclusie is, als ons lichaam niet beweegt, voor langer dan 20 minuten tot een half uur, dan beginnen de nadelen al op te spelen. Het hieronder vermelde onderzoek wijst uit dat elke 2 uur zitten de voordelen van 20 minuten sporten elimineert.
Wat als we dan helemaal niet sporten zoals misschien wel 75% van de bevolking? Volgens NOC*NSF sport wel 60% momenteel, maar de meetlat is hierin, 12 keer per jaar sporten, ofwel 1 keer per maand. voor een goed gezondheidseffect adviseert WHO echter minimaal 2 keer per week. Additioneel geld de 30 minuten per dag norm momenteel, maar er zijn sterke geluiden dat die norm aan de te lage kant is en niet meer up to date. Eerder onderzoek toont nl aan dat een dag zitten zelfs niet met een uur sporten te compenseren is. De nadelen van het langdurig stilzitten zijn dermate, dat ze een blijvend nadelig effect nalaten in het functioneren van ons lichaam, zelfs als sporten of wandelen we in de avond.
Het wordt wellicht tijd om de richtlijnen aan te scherpen, internationaal. De schijf van 3 richtlijn van ACSM en WHO van 2009, volstaat ook al niet meer, de sleutel ligt in actief leven, de gehele dag door, elk dagdeel. Additioneel is en blijft ook sport belangrijk om gezond te blijven en moeten we onze spieren sterk houden, echter kunnen we de belangrijkste sluipmoordenaar, langdurig zitten, zeer gemakkelijk bestrijden.
Een belangrijk advies, pas de 20/20 regel toe, elke 20 minuten even opstaan, een paar passen lopen en/of even stretchen. Dat ga ik nu ook even doen, ben al 20 minuten aan het typen...
Daar ben ik weer... Het onderzoek hieronder wijst verder dus uit dat elke 2 uur zitten een dermate nadeel achterlaat in ons lichaam in de kracht om ziekten te weerstaan, dat het zelfs de effecten van 20 minuten sporten elimineert. Het is dus, om lekker fit en weerbaar te blijven, belangrijk om elke 2 uur even 10 minuten te bewegen, liefst aaneensluitend, even een blokje om dus, de 2/10 regel. Vaak kan dit al bereikt worden door mobiel te bellen, niet alleen mobiel voor de telefoon, maar ook voor je lijf. Moet je bellen of wordt je gebeld, sta meteen op en begin te lopen.
Zo zijn er nog veel tips te bedenken, belangrijkste is dat we er routine van maken om meer tussendoor te bewegen, elk dagdeel. Lees het onderzoek eens door en registreer gerust voor de leefstijlclub facebook pagina, waarin we regelmatig beweegtips aanreiken.
www.cbsnews.com/news/two-hours-of-sitting-cancels-out-20-minutes-of-exercise-study-finds
John van Heel
Leefstijl- en beweeg ambassadeur
Recente nieuws items
- Optimaliseer je vetverbranding met insuline management!
- Samen in de strijd tegen overgewicht!
- Factsheet - Stop overgewicht en obesitas!
- Factsheet: De Afvallen met Leefstijl formule!
- De kracht van je metabolisme!
- Het belang van primaire preventie in een vergrijzende samenlev...
- De Gezondheidsramp samen keren deel 2 – wat zijn de oorzaken?
- De gezondheidsramp samen keren – doe jij ook mee?
- De invloed van korte fysieke activiteit op cognitie:
- De gezondheidsramp in slow motion: deel 1 - wat gaat er mis?