Kinderen van vier jaar en jonger moeten nog meer bewegen, minder zitten en beeldschermen vermijden

Canadese richtlijnen voor fysieke activiteit en sedentair gedrag voor jonge kinderen Kinderen van vier jaar of jonger moeten dagelijks meer bewegen en minder zitten volgens de nieuwe Canadese richtlijnen op het gebied van fysieke activiteit en sedentair gedrag voor jonge kinderen. Alle kinderen van 1 tot 4 jaar zouden gedurende de dag minstens 180 minuten aan beweging moeten krijgen. Kinderen jonger dan 1 jaar moeten diverse malen per dag fysiek actief zijn. Ouders en verzorgers moeten langdurig zitten van kinderen vermijden, meer dan één uur achter elkaar is niet gezond. Veel tijd achter een beeldscherm doorbrengen wordt ook afgeraden. Deze richtlijnen voor jonge kinderen (van 0 - 4 jaar) zijn de eerste in Canada gebaseerd op evidence-based onderzoek. Wereldwijd zijn de richtlijnen voor sedentair gedrag in deze leeftijdsgroep een primeur. De richtlijnen zijn gepresenteerd door de Canadian Society for Exercise Physiology (CSEP) en ParticipACTION, met ondersteuning van de Children's Hospital of Eastern Ontario Research Institute, Healthy Active Living en Obesity Research Group (CHEO-HALO). Alhoewel verondersteld wordt dat kinderen in hun jonge jaren van nature druk en actief zijn, spenderen ze 73 tot 84 procent van hun wakkere uren aan sedentair gedrag. Bovendien, ondanks de neveneffecten op fysieke en sociale ontwikkeling, worden de meeste jonge kinderen blootgesteld aan tijd voor een beeldscherm op een te jonge leeftijd en te lang. "Regelmatige fysieke activiteit is essentieel op een jonge leeftijd omdat het bijdraagt aan bot-  en skeletgezondheid, motorische vaardigheden, psychosociale gezondheid, cognitieve ontwikkeling en een gezond lichaamsgewicht," zegt dokter Mark Tremblay, directeur van CHEO-HALO. "Het is ook belangrijk om de schade te voorkomen die geassocieerd wordt met buitengewoon sedentair gedrag, in het bijzonder de negatieve effecten van blootstelling aan een beeldscherm in de jonge jaren. Leefstijlpatronen die in de eerste jaren gevolgd worden, voorspellen gezondheidsresultaten op latere leeftijd." Voor een gezonde groei en ontwikkeling van het kind wordt aangeraden onderstaande richtlijnen te volgen:

  • Kinderen jonger dan 1 jaar  moeten meerdere keren per dag fysiek actief zijn – bij voorkeur door middel van interactief spel op de grond. Deze activiteit moet zich binnen en buiten afspelen en bestaan uit bewegingen, zoals reiken en grijpen, duwen en trekken, en kruipen.
  • Kinderen van 1 tot 4 jaar moeten minstens 180 minuten per dag besteden aan fysieke activiteit, verspreid gedurende de dag. Dit moeten verschillende manieren van bewegen zijn in diverse omgevingen waar kinderen hun bewegingsvaardigheden kunnen oefenen, zoals traplopen, buiten spelen, wandelen, rennen of dansen.
  • Op de leeftijd van vijf jaar zouden kinderen minimaal 60 minuten per dag energiek moeten spelen, zoals touwtje springen en fietsen.
  • Het beperken van sedentair gedrag, inclusief beeldschermtijd, tijdens wakkere uren is net zo belangrijk als fysiek actief zijn. Sedentair gedrag bestaat uit weinig beweging en weinig energieverbruik, bijvoorbeeld door een lange periode aan een stuk te zitten. Voor een gezonde groei en ontwikkeling van jonge kinderen raadt de CSEP aan:
  • Verzorgers van kinderen moeten de tijd die een kind zittend aaneen doorbrengt, beperken tot één uur per keer. Voorbeelden hiervan zijn: zitten in een buggy, kinderstoel of autozitje, tv kijken of games spelen op een computer of telefoon.
  • Tijd voor een beeldscherm doorbrengen wordt afgeraden bij kinderen onder 2 jaar.
  • Beeldschermtijd bij kinderen van 2 tot 5 jaar moet beperkt worden tot maximaal een uur per dag.

"Deze richtlijnen benadrukken de waarde van de voordelen van beweging die beginnen in de jonge jaren en uitstrekken tot de rest van ons leven," zegt Kelly Murumets, CEO van ParticipACTION, de nationale Canadese organisatie voor beweging en sportparticipatie. "Het is cruciaal voor ouders en verzorgers om jonge kinderen regelmatig de gelegenheid te bieden tot meer bewegen. Dat kan op een eenvoudige manier, zoals de buurt verkennen in plaats van voor de TV zitten, of door te spelen op een mat in plaats van een kind in de box te laten liggen." De nieuwe Canadese richtlijnen voor fysieke activiteit en sedentair gedrag  voor jonge kinderen kunnen worden gedownload op: www.csep.ca/guidelines en participACTION.com. Bron: ParticipACTION

Datum: 04-04-2012