Conclusies ACSM Position Stan

‘Physical activity for older adults’ Er bestaat geen hoeveelheid lichamelijke beweging die het biologische verouderingsproces kan stopzetten. Wel is er bewijs dat regelmatig bewegen de fysiologische effecten van een zittende leefstijl kan minimaliseren. Ook blijkt dat lichaamsbeweging de levensverwachting kan verhogen door het beperken van de ontwikkeling en progressie van chronische ziekten. Er is ook steeds meer bewijs dat regelmatige lichaamsbeweging psychologische en cognitieve effecten heeft bij ouderen. Uit de diverse onderzoeken kunnen in ieder geval vier belangrijke conclusies getrokken worden:

  1. Een combinatie van sportieve en recreatieve activiteiten blijkt effectiever dan alleen recreatieve activiteiten uit te voeren of alleen te sporten. Het tegengaan van de schadelijke effecten van een zittende leefstijl op de gezondheid kan het best gebeuren door een combinatie van die activiteiten.
  2. Training op een hoge intensiteit zorgt bij gezonde ouderen voor fitheids-, metabolische en prestatievoordelen. Het is echter niet nodig om op een hoge intensiteit te trainen om het risico op chronische, cardiovasculaire en metabolische ziekten te verminderen. Ziektes en ouderdomsverschijnselen die zich al gemanifesteerd hebben (bijvoorbeeld ouderdomsdiabetes, klinische depressie en osteoporose), kunnen door middel van trainen op hoge intensiteit effectiever behandeld worden.
  3. De onmiddellijke effecten van één aerobicsessie blijven slechts kort aanwezig. De chronische veranderingen die regelmatige aerobiclessen met zich meebrengen, zijn snel verdwenen nadat men met de training is gestopt.
  4. Idealiter zou een trainingsprogramma voor ouderen moeten bestaan uit aerobic, krachttraining en flexibiliteittraining. Personen die een valrisico hebben of minder mobiel zijn, zouden daar eigenlijk balanstraining aan toe moeten voegen.
Datum: 04-04-2012