Krachttraining onderzoek en richtlijnen voor diabetici

De grote voordelen van krachttraining voor diabetici zijn: verbeterde cholesterolniveaus, verhoogde hartfunctie, verlaagde bloeddruk, verbeterde insulinegevoeligheid en bloedglucose regulatie, verbeterde spierkracht en spieruithoudingsvermogen en verhoogde botkracht (Soukup et al. 1994). Twee onderzoeken van Eriksson et al. (1997) en Ishii et al. (1998) tonen de voordelen van krachttraining voor diabetici aan. Aan het onderzoek van Eriksson namen acht personen deel die diabetes type 2 hebben. Zij volgden een drie maanden durend weerstandprogramma dat bestond uit twee dagen per week circuit gewichttraining. Per ‘station’ voerden zij 15 tot 20 herhalingen uit met dertig seconden rust tussen de stations. Verschillende spiergroepen van het onder- en bovenlijf kwamen aan bod. De onderzoekers concludeerden dat circuit gewichttraining verantwoordelijk was voor verbeteringen in het bloedglucosegehalte en dat deze verbeteringen significant gekoppeld waren aan trainingsgerelateerde spier hypertrofie. Dit onderzoek toonde ook aan dat een verhoging van de spiermassa door krachttraining belangrijk is bij het managen van diabetes, evenals het verlagen van het risico op het ontwikkelen van complicaties die soms gepaard gaan met diabetes. In het onderzoek van Ishii (1998) werden 17 personen met diabetes type 2 onderverdeeld in twee groepen: een krachttraining groep en een controlegroep. De krachttraining groep trainde vijf keer per week gedurende 4 tot 6 weken bij een belasting van 40 á 50 procent van hun 1 rep maximum. Twee sets van tien herhalingen voor spieren van het bovenlijf en twee sets van twintig herhalingen voor het onderlijf. De volgende oefeningen werden gebruikt: arm curl, military press, bench press, squats, knee extensions, heel raises, back extensions en bent knee sit-up. De onderzoekers rapporteerden dat het gehalte aan bloedglucose dat de werkende spieren binnenging, verhoogde na de training. Dit onderzoek toonde aan dat ‘high volume’ training op een gemiddeld intensief niveau, de insulinegevoeligheid verbetert met 48 %. Bronnen: Soukup et al. (1994), Eriksson et al. (1997), Ishii et al. (1998).

Datum: 02-04-2012