Rood vlees verhoogt sterfterisico

APELDOORN – Rood vlees en vleeswaren verhogen het algehele overlijdensrisico en het risico op sterfte door kanker en hart- en vaatziekten. Dat blijkt uit de nieuwste resultaten van twee grote en langlopende Amerikaanse studies waarvan de resultaten dinsdag werden gepubliceerd in het medische tijdschrift Archives of Internal Medicine. Dagelijkse consumptie van een portie rood vlees van 85 gram –de gemiddelde Nederlander eet dagelijks 100 gram– verhoogt het algehele sterfterisico met 13 procent, het risico op een dodelijke hart- of vaatziekte met 18 procent en van sterfte aan kanker met 10 procent. Voor een dagelijkse portie vleeswaren en worst –aangeduid als processed meat in het Engels– liggen de percentages hoger: het algehele sterfterisico stijgt met 20 procent, voor een dodelijke hart- of vaatziekte met 21 procent en voor sterfte aan kanker met 16 procent. De onderzoekers noemen spek en hotdogs als de meest ongezonde toppers. Wie rood vlees vervangt door een portie vis, kip, noten, groente, granen of vetarme melk verlaagt daarentegen zijn sterfterisico met 7 tot 19 procent. Onder de Engelse term rood vlees valt alle vlees behalve kip, kalkoen en ander gevogelte. De uitkomsten werden gisteren breed uitgemeten in de Amerikaanse en Britse media. Ze zijn dan ook afkomstig uit studies die al zijn begonnen in 1980 en 1986 en waarvan de resultaten zijn geanalyseerd tot 2008. In het kader van deze onderzoeken wordt de gezondheid gevolgd van ruim 83.000 verpleegsters en ruim 37.000 Amerikaanse mannelijke gezondheidswerkers. Mede-auteur van het onderzoek is prof. dr. Walter Willett, voedingsepidemioloog aan Harvard University. Hij bezocht vorig jaar Nederland en wees op de risico’s van een te hoge melkconsumptie, onder meer in verband met prostaatkanker. De nieuwste resultaten bevestigen eerdere uitkomsten van een grote Europese studie (EPIC), waaruit bleek dat rood vlees en vleeswaren het risico op dikke darmkanker verhogen.

Datum: 20-03-2012