Eten voor een training bevordert de prestatie

Eten vóór een training, in tegenstelling tot trainen op de nuchtere maag, blijkt de prestatie te bevorderen. De maaltijd of snack die vóór het sporten wordt genuttigd moet sporters voorbereiden op de komende activiteit en hen niet hongerig achterlaten maar ook niet met onverteerd voedsel in de maag. Hiervoor kunnen de volgende richtlijnen worden gehanteerd: er moet voldoende vocht in de voeding zitten, het eten moet arm aan vet en vezels zijn om maag- en darmklachten te voorkomen, er moeten veel koolhydraten in zitten om de bloedglucose op niveau te houden en glycogeenvoorraden aan te vullen, het proteïnegehalte moet matig zijn en de sporter moet bekend zijn met het voedsel. Bronnen:

  • Jentjens RL, Cale C, Gutch C, Jeukendrup AE, Effects of pre-exercise ingestion of differing amounts of carbohydrate on metabolism and performance, European Journal of applied Physiology, 2003, 88:444-52.
  • Moseley L, Lancaster GI, Jeukendrup AE, Effects of timing pre-exercise ingestion of carbohydrate on metabolism and performance, European Journal of applied Physiology, 2003, 88:453-8.
Datum: 14-03-2012