Vetarme en magere producten minder goed dan gedacht

Vet wordt vaak vervangen door suiker en andere ongezonde koolhydraten Volgens wetenschappers van de Amerikaanse Harvard Universiteit blijkt uit veel recente studies dat vetarme of magere producten helemaal niet zo goed zijn voor de gezondheid, en soms zelfs uitgesproken slecht. “Het wordt tijd dat we een einde maken aan de vetarme mythe”, aldus Walter Willet, professor in epidemologie en voeding.  In winkels vind je veel producten die aangeprezen worden als gezond, omdat er minder vet in zit. Helaas wordt het vet in veel gevallen vervangen door koolhydraten in de vorm van suikers en bloem. Het eten van teveel koolhydraten kan leiden tot diabetes, hartziektes en gewichtstoename. Vetarme producten zijn dus in veel gevallen juist slechter voor mensen. “Helaas hebben veel gemotiveerde mensen het idee gekregen dat alle vetten slecht voor je zijn en dat voedsel vol suiker en tarwebloem gezonde keuzes zijn. Dit heeft zeker bijgedragen aan de epidemie van diabetes die we nu meemaken en de voortijdige dood van velen,” aldus professor Willet. Om mensen te helpen hebben de wetenschappers van Harvard samen met het Amerikaanse Culinaire instituut een aantal gezonde muffin recepten ontwikkeld. Deze moeten een tegenwicht bieden aan de magere muffin, die teveel koolhydraten bevat maar toch in winkels en recepten als gezond alternatief aangeprezen wordt. De muffin recepten van de experts bevatten veel volle granen, fruit, noten en plantaardige olie. Willet: “De les die in deze gezonde muffins verpakt wordt — dat voedsel lekker én goed voor je kan zijn — kan letterlijk levensreddend zijn”. Bron: medicalxpress, Harvard School of Public Health 

Datum: 27-01-2012