Sport beschermt tegen giftige metalen

Mensen die intensief trainen zijn beschermd tegen giftige metalen die we door milieuverontreiniging binnenkrijgen. Onderzoekers van de University of Extremadura in Spanje ontdekten dat sporters meer van die giftige metalen uitscheiden in de urine.

Via voeding en de lucht die we inademen krijgen we allemaal continu minuscule hoeveelheden giftige metalen zoals lood en cadmium binnen. Dat is de prijs die we voor onze industriële samenleving moeten betalen. Of die metalen gevaarlijk zijn, hangt af van de blootstelling en de ontgiftende werking van het lichaam. Die laatste factor vonden de Spanjaarden interessant. De Spanjaarden vroegen zich af of sporters giftige metalen makkelijker uitscheiden dan mensen met een zittende levensstijl. Sporters scheiden allerlei nuttige mineralen zoals natrium, kalium en zelfs magnesium en calcium uit via hun zweet en hun urine, dus misschien zijn er ook wel manieren waarop het lichaam van sporters toxische industriële metalen kan kwijtraken. Daarom bestudeerden de Spanjaarden in 21 hardlopers - het waren middle distance runners - hoeveel toxische metalen die via hun urine kwijtraakten.

De onderzoekers keken in de eerste plaats naar wolfram [W]. Wolfram heet in het Engels tungsten. Het zit in de gloeidraad van gloeilampen en in het balletje van balpennen. Echt giftige effecten zijn nog niet bekend.

Cadmium [Cd] is een metaal dat vrijkomt bij de zinkwinning. Het zit in verf en in batterijen, maar sinds bekend is dat cadmium giftig is hebben wetgevers het gebruik ervan aan restricties onderworpen. Cadmium is in hoge doses kankerverwekkend en kan in lagere doses botontkalking en nierfalen veroorzaken.

Tellurium [Te] zit in elektronische onderdelen. Het verdringt in het lichaam selenium en schakelt zo beschermende seleno-enzymen uit. Daardoor verhoogt tellurium de oxidatieve stress.

Beryllium [Be] zit in sommige motor-onderdelen en elektronische apparatuur. Het kan de longen aantasten.

Lood [Pb] zit tenslotte in goedkope benzine, verf en batterijen. Het heeft een waslijst aan toxische effecten. Lood kan bijvoorbeeld hart en bloedvaten beschadigen, net als de nieren, de geslachtsorganen en het immuunsysteem, en door hersenbeschadiging leiden tot vroegtijdige dementie.

De onderzoekers vergeleken de concentratie van deze vijf metalen in de urine van de lopers met die van een controlegroep van niet-actieve mensen. De mensen in de controlegroep waren geselecteerd om qua gewicht, geslacht en voeding zoveel mogelijk op de sporters te lijken.

 

 

"Our study was limited to a relatively small number of cases, and additional studies with blood and sweat samples are needed to confirm the beneficial role of physical activity in increasing toxic elements excretion", erkennen de Spanjaarden. Maar desondanks vinden ze hun resultaten hoopgevend. "Our results suggest that physical activity could provide a positive protective eVect against diseases related to the action of toxic metals, especially for individuals in large cities who are more exposed to pollution."

Bron: Eur J Appl Physiol. 2011 Dec 17. [Epub ahead of print].

Datum: 16-01-2012