Beter leren? Laat je kind veel bewegen en buitenspelen!

Laat je kind lekker bewegen en vooral veel buitenspelen: dat bevordert de leerprestaties. “We stelden vast dat er een duidelijke positieve relatie is tussen fysieke activiteiten en prestaties op school”, vertelt onderzoeksleidster Amika Singh van de VU University Medical Center in Amsterdam. Samen met haar team onderzocht ze 14 studies over de schoolprestaties van kinderen tussen 6 en 18 jaar. 

Volgens de wetenschappers is de verklaring hiervoor simpel. “Bewegen helpt het mentale vermogen door meer bloed en zuurstof naar de hersenen te sturen. Bovendien vermindert dat de stress en verbetert het de stemming van je kind”, aldus de onderzoeksgroep.Maar niet alleen je kind buiten doen spelen of doen sporten bevordert zijn prestaties op school, ook een duidelijke routine is belangrijk.

Volgens een onderzoek van het Britse Prince’s Trust heeft vier op de tien leerlingen met slechte cijfers namelijk geen vast uur om naar bed te gaan. Ook het ontbreken van een vast tijdstip om samen met de familie te eten, verdubbelt de kans op lagere cijfers.

“Het gebrek aan structuur en routine kan een verwoestende impact hebben op het leven van een kind”, zegt Martina Milburn. “Niet alleen hun huidige cijfers op school lijden eronder, maar ook hun latere leven wordt beïnvloed. Ze hebben minder zelfvertrouwen, geen goed diploma en zijn vaak werkloos. Een dagelijkse routine is dus onmisbaar voor een kind”, aldus Milburn. 

Datum: 05-01-2012