Suiker

In de 13e eeuw was suiker een zeldzaam luxeproduct. Voor 1 kilo rietsuiker moest een jaarloon van een arbeider worden neergelegd. Door het goedkope raffinage proces van suikerbieten is suiker nu een massaconsumptiemiddel ge­worden. Kregen we in 1825 nog maar 2 kilo suiker per persoon per jaar binnen. Vandaag de dag is dat al meer dan 60 kilo! Ik vraag me af of wij ons bewust zijn van wat voor invloed deze gigantische toename van suiker heeft op onze gezondheid.

Suiker beïnvloed onze bloed suiker­spiegel. Zodra deze boven de normale waarden uitstijgt, gaat onze alvleesklier insuline aanmaken. Insuline laat de hoeveelheid glucose in ons bloed dalen. Hoe meer suiker we binnenkrijgen hoe harder onze alvleesklier moet werken. De gigantische toename van suiker in onze Westerse voeding kan voor een uitgeputte alvleesklier zorgen, waardoor diabetes II (ouderdomssuiker) kan ontstaan. Waar vroeger alleen volwas­senen diabetes II ontwikkelde, zo hebben we nu al kínderen van onder de 10 jaar die een uitgeputte alvleesklier hebben! In mijn ogen heeft dit alles te maken met onwetendheid van ouders.

 Een ‘onschuldig’ glas jus d’orange bevat al gauw 4 suiker klontjes, een glas Fristi 5 en een glas cola 7! Met drie koekjes Sultana krijg je 5 klontjes suiker binnen en een plak ontbijtkoek zorgt voor 7 klont­jes!

Suiker dat niet verbrand wordt in je lichaam wordt opgeslagen als vet. Denk dus niet dat je slank blijft als er op een snoepver-pakking staat: “Bevat geen vet.” Deze producten zitten vaak vol met suiker en dat sla je dus op als vet. Deze vorm van consument-en­marketing zou in mijn ogen verboden moeten worden.

 Vet kan opgeslagen worden op een zichtbare plaats, zodat onze broekriem strakker zit. Maar het kan ook op een onzichtbare plaats, aan de binnenkant van de bloedvaten of rondom onze organen in de buikholte. Dit onzichtbare vet is een gevaar voor onze gezondheid. Het verhoogt de kans op een te hoog cholesterolgehalte en het verhoogt de kans op hart- en vaatziekten. Vet rondom de organen kan op langere termijn er voor zorgen dat de functies van de organen verslechteren of zelfs uitvallen, denk maar aan een verkleefde lever… 

Veel bewerkte producten uit de supermarkt bevatten voornamelijk de goedkope geraffineerde witte suiker. Geraffineerde suiker is suiker waarbij álle vezels, vitaminen, mineralen en eiwitten uit de suikerbiet zijn gehaald. Deze suiker bevat alleen maar ‘lege’ calorieën zónder voedingswaarden. Het eten van deze suiker vráágt zelfs voedingsstoffen uit het lichaam om het te kunnen verteren. Hierdoor kan op langere termijn osteoporose, auto-immuunziekte, ADHD, reuma en zelfs kanker ontstaan.

Omdat suiker veel calorieën bevat, heeft de voedingsindustrie zich verdiept in synthetische zoetmiddelen. Deze zoetstoffen bevatten amper calorieën, maar zorgen ervoor dat je lichaam nóg meer behoefte krijgt aan suiker en calorierijk voedsel. Daarnaast tonen verschillende onderzoeken aan dat deze synthetische zoetmiddelen zelfs kankerverwekkend kunnen zijn. Deze zoetstoffen zitten o.a. in zoetjes, suikervrije kauwgom, frisdranken, drinkyogurts en dranken met de benaming ‘light’. Als je gezondheid je lief is, is het verstandig om de etiketten van alles wat je eet en drinkt eens nader te bekijken. Wordt je daar nog niet wijzer van, dan vind ik het boekje: “Wat zit er in uw eten?” een absolute aanrader. 

Of we ons bewust zijn van de invloed van suiker op onze gezond­heid, dat kunnen we alleen voor onszelf bepalen.

Laat je niet ‘zoet houden’ met de gedachten dat voedsel alléén maar lekker moet zijn. Ben je bewust van wát je eet als je gezondheid je lief is.

 

www.welzijnspraktijkHeemstede.nl

Datum: 02-01-2012