Fastfood tast hersenen aan
Door het eten van veel fastfood krimpen de hersenen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Portland (Oregon), dat is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschift Neurology.
Mensen die vaak fastfood eten, krijgen veel verzadigde vetten binnen die slecht zijn voor de doorbloeding van het brein. Ook zitten er maar weinig vitamines B, C, D en E in dergelijk voedsel, waardoor de hersenen krimpen zoals dat ook bij Alzheimer gebeurt. Mensen die daarentegen juist wél veel van die vitamines en omega-3 vetten binnenkrijgen, hebben een relatief groot brein. 'Omdat die de bloedvaten in de hersenen stimuleren', zegt neuroloog Gene Bowman, de leider van het onderzoek. De resultaten die nu in Neurology zijn verschenen, komen voort uit een studie naar breinveroudering onder bejaarden die al meer dan dertig jaar loopt. Eerder werd dementie al gelinkt aan het eetpatroon van mensen.
Recente nieuws items
- De belangrijkste eerste stap naar gezonder leven: bewustwording!
- Beweging als celtherapie: Fitter tot op mitochondriënniveau!
- Eet je naar een betere nachtrust?
- Stress en slechte slaap: de sluimerende dikmakers!
- Anti ageing met NAD⁺-infusen: hype of hoop?
- Stress, bloedsuiker en insulineresistentie: de verborgen ziekt...
- De wetenschappelijke aanpak van overgewicht: wat werkt écht?
- Dementie en cognitieve achteruitgang: De 'nieuwe' preventieve ...
- Hoe overprikkeling onze mentale veerkracht ondermijnt en veran...
- Ik ben Fitnesstrainer omdat ik mensen zie opbloeien als ze in ...