Inactiviteit leidt tot meer vet
BAARN - Dat je beter kunt bewegen dan bankhangen is alom bekend: je verbruikt meer calorieën. Nieuw onderzoek laat echter zien dat je als bankhanger onbewust kilo's er bij werkt en niet alleen maar omdat je beter had kunnen bewegen.
Volgens Amit Gefen onderzoeker aan de Tel Aviv University moedigt inactiviteit het lichaam aan om meer vetcellen te vormen. Voorlopers van vetcellen worden sneller omgezet in vet en produceren ook meer vet tijdens lange periodes zitten of liggen. "Obesitas is meer dan een verkeerde verhouding in calorieëninname en verbruik. De cellen spelen een belangrijke rol. En ook onze zittende leefstijl.", aldus Gefen.
Spieren
Gefen bestudeerde bedlegerige patiënten en mensen in een rolstoel. Hieruit bleek dat spieratrofie vaak voorkomt als gevolg van inactiviteit. Met behulp van MRI-scans stelde hij samen met zijn onderzoeksteam vast dat spiermassa werd overgenomen door vetcellen.
Cellen
In het laboratorium bootsten de onderzoekers deze situatie na. Ze bestudeerden de rijping van verschillende cellen. De helft van de cellen werden 'blootgesteld' aan een langere periode van inactiviteit. De andere helft diende als controle. Tegen de tijd dat de cellen 'volwassen' waren, bleek dat de inactieve cellen 50 procent meer vet bevatten dan de controlegroep.
"Veel mensen hebben een veel te inactieve leefstijl.", vertelt Gefen. "Zelfs mensen die gezond eten zullen meer vet krijgen als zij over een langere periode inactief zijn. Daar moeten we meer rekening mee houden."
Door: Annemieke Hoogland
Recente nieuws items
- Optimaliseer je vetverbranding met insuline management!
- Samen in de strijd tegen overgewicht!
- Factsheet - Stop overgewicht en obesitas!
- Factsheet: De Afvallen met Leefstijl formule!
- De kracht van je metabolisme!
- Het belang van primaire preventie in een vergrijzende samenlev...
- De Gezondheidsramp samen keren deel 2 – wat zijn de oorzaken?
- De gezondheidsramp samen keren – doe jij ook mee?
- De invloed van korte fysieke activiteit op cognitie:
- De gezondheidsramp in slow motion: deel 1 - wat gaat er mis?