Chronische stress: de interne tegenkracht van onze motivatie!
Afvallen met leefstijl - 24 van 32 - Hoe stress onze gezonde leefstijl ondermijnt!
We weten allemaal dat stress niet goed voor ons is. Maar wat veel mensen onderschatten, is de diepgaande invloed die chronische stress heeft op onze motivatie, ons gedrag en uiteindelijk onze gezondheid. Terwijl je hoofd nog zegt dat je “meer moet bewegen” of “gezonder moet eten”, trekt je lichaam ondertussen aan de noodrem. Resultaat: je komt niet in actie, je vervalt in oude gewoontes, en het schuldgevoel groeit. Hoe zit dat precies?
Hoe stress ons brein kaapt
Bij stress activeert je lichaam automatisch het sympathisch zenuwstelsel, ook wel bekend als de vecht- of vluchtreactie. Dit systeem is bedoeld voor korte, acute gevaren. Maar in onze moderne wereld blijft het vaak continu ‘aan’ door werkdruk, geldzorgen, informatie-overload of relationele spanningen. Hierdoor worden stresshormonen zoals cortisol langdurig verhoogd. Wat veel mensen niet weten: deze hormonale toestand heeft een directe invloed op het brein. Vooral op de prefrontale cortex, het deel dat verantwoordelijk is voor rationeel denken, planning en motivatie. Tegelijkertijd wordt het limbisch systeem, dat meer gericht is op overleving en directe beloning, actiever. Je voelt minder motivatie voor lange termijn doelen zoals sporten of gezond eten, en zoekt eerder comfort in bankhangen of zoet eten.
Waarom je jezelf niet moet verwijten dat je ‘geen discipline’ hebt
Als je gestrest bent en niet kunt opbrengen om te sporten of gezond te koken, ligt dat niet aan een gebrek aan wilskracht. Het is een biologisch gevolg van stress. Chronische stress maakt het simpelweg moeilijker om gezonde keuzes te maken, zelfs als je die eigenlijk wel wílt maken. In de plaats van jezelf verwijten dat je geen doorzettingsvermogen hebt, kan je dus beter preventieve maatregelen nemen, om die intrinsieke motivatie te stimuleren en je wilskracht kracht bij te zetten.
5 tips om de vicieuze tegenkracht cirkel te doorbreken
1. Begin klein, echt klein Een korte wandeling van 5 minuten is beter dan niets. Door kleine successen hervindt je brein weer motivatie.
2. Adem bewust We blijven het herhalen, ademhalingsoefeningen zijn zo belangrijk. Adem 4 tellen in en 6 tellen uit, 2 minuten lang. Deze simpele oefening schakelt het parasympathisch systeem in, dat zorgt voor rust en herstel.
3. Beweeg om te ontstressen, niet om te presteren Ook deze tip blijft terugkomen, maar nog veel te weinig mensen passen hem structureel toe. Zie bewegen niet als sport of ‘moeten’, maar als een moment van decompressie. Wandelen, dansen of rustig fietsen telt ook. En niet alleen een paar keer per week, maar een paar keer per dag!
4. Beperk mentale overbelasting Zet meldingen op je telefoon uit, neem schermpauzes en plan echte ‘rustmomenten’ in. Af en toe helemaal niks doen werkt versterkend voor je motivatie en gezondheid. Minder prikkels betekent minder stress en dat betekent hogere motivatie voor gezonde keuzes.
5. Wees mild voor jezelf Zelfkritiek werkt averechts. Dat brengt alleen maar meer stress en hogere cortisol. Stressherstel vraagt om zelfcompassie, niet om strengheid.
Motivatie is geen kwestie van karakter, maar van hersenchemie.
Door eerst stress te erkennen en het zenuwstelsel tot rust te brengen, ontstaat er weer ruimte voor gezonde keuzes. Wil je duurzaam gezonder leven? Begin dan niet met nóg meer ‘moeten’, maar met minder stress. Daar ligt vaak de sleutel.
Word een echte overgewicht preventie expert!
Afvallen met Leefstijl bevat 32 thema’s, waarvan er vanaf 15 februari 2025, elke week een gepubliceerd wordt op de Facebook pagina van Leefstijlclub Healthy Lifestyle, Healthy Ageing. Wil je de 32 factsheets wekelijks in je mailbox ontvangen, mail dan naar info@leefstijlclub.nl.
Wil je deelnemen aan het 48 weken online Leefstijl Totaal programma inclusief Afvallen met Leefstijl (inclusief Fit SWITCH, Food SWITCH, Reset SWITCH en Mind SWITCH 12 weken programma’s, werkboeken en e-boeken), dan kan je nu profiteren van een leuke Overgewicht preventie project korting, door de code PK2025 te gebruiken. PK staat voor Preventie Kracht, want dat is wat je opbouwt als je met deze thema’s aan de slag gaat.
Om in te schrijven voor het Leefstijl totaal programma inclusief Afvallen met Leefstijl, klik hier. Vergeet de kortingscode ‘PK2025’ niet te gebruiken.
Wil je eerst een van de thema programma’s van 12 weken doorlopen, ook daarop kan je nu profiteren van een leuke korting (gebruik hiervoor ook de kortingscode PK2025):
- Voor het Fit SWITCH 12 weken programma, klik hier
- Voor het Food SWITCH 12 weken programma, klik hier
- Voor het Reset SWITCH 12 weken programma, klik hier
- Voor het Mind SWITCH 12 weken programma, klik hier
Wil je je nog verder verdiepen in leefstijl als medicijn en preventie, voor jezelf of als professional, overweeg dan eens de online Voedingscoach, Beweegcoach of Stress-Preventie-Herstel practitioner of de volledige NL Actief Leefstijlcoach niveau 4 opleiding.
Meer informatie over het Life Management project, waar het Overgewicht Preventie project het eerste doelgroep sub project van is, vind je hier.
Recente nieuws items
- Chronische stress: de interne tegenkracht van onze motivatie!
- Waarom gedragsverandering vaak niet lukt, en hoe het wél kan
- De belangrijkste eerste stap naar gezonder leven: bewustwording!
- Beweging als celtherapie: Fitter tot op mitochondriënniveau!
- Eet je naar een betere nachtrust?
- Stress en slechte slaap: de sluimerende dikmakers!
- Anti ageing met NAD⁺-infusen: hype of hoop?
- Stress, bloedsuiker en insulineresistentie: de verborgen ziekt...
- De wetenschappelijke aanpak van overgewicht: wat werkt écht?
- Dementie en cognitieve achteruitgang: De 'nieuwe' preventieve ...