Welke voeding remt de vetstofwisseling?

Afvallen met leefstijl - 13 van 32

Vetoxidatie is het proces waarbij je lichaam vetten afbreekt om energie te produceren. Sommige voedingsmiddelen en nutriënten kunnen dit proces beïnvloeden, soms zelfs remmen.

Een van de meest belangrijke negatieve invloeden is de bloedsuikerspiegel. Als die structureel te hoog is, zal het lichaam vooral koolhydraten in de plaats van vetten verbruiken als energiebron en zal de lever onder invloed van insuline, doorlopen opgeslagen koolhydraten omzetten naar vetten.

Het is dus belangrijk dat we onze bloedsuiker goed weten te managen, dat we die niet teveel laten pieken. Kijken we naar ons huidige voedingspatroon, dan zit er veel voeding bij die de bloedsuiker snel laat pieken.

Welke voeding remt de vetstofwisseling?

Vetoxidatie is het proces waarbij je lichaam vetten afbreekt om energie te produceren. Sommige voedingsmiddelen en nutriënten kunnen dit proces beïnvloeden, soms zelfs remmen.

Een van de meest belangrijke negatieve invloeden is de bloedsuikerspiegel. Als die structureel te hoog is, zal het lichaam vooral koolhydraten in de plaats van vetten verbruiken als energiebron en zal de lever onder invloed van insuline, doorlopen opgeslagen koolhydraten omzetten naar vetten.

Het is dus belangrijk dat we onze bloedsuiker goed weten te managen, dat we die niet teveel laten pieken. Kijken we naar ons huidige voedingspatroon, dan zit er veel voeding bij die de bloedsuiker snel laat pieken.

Hier zijn een paar voorbeelden:

  • Eenvoudige suikers en geraffineerde koolhydraten: Voedingsmiddelen rijk aan eenvoudige suikers (denk bv aan frisdrank, snoep, gebak) en geraffineerde koolhydraten (zoals wit brood, witte pasta) doen de bloedsuiker snel laten pieken en kunnen de vetoxidatie vertragen.
  • Voedingsmiddelen met een hoge glycemische index (GI): Naast enkelvoudiige suikers hebben ook sommige complexe koolhydraten, die snel afbreken tot glucose in het lichaam (zoals witte aardappelen en witte rijst) een remmend effect op de vetoxidatie.
  • Sommige kunstmatige zoetstoffen: Er is enige discussie over de impact van kunstmatige zoetstoffen op de stofwisseling, inclusief de insuline gevoeligheid en vetoxidatie. Sommige onderzoeken suggereren dat ze het lichaam kunnen verwarren en de natuurlijke reacties op suiker.
  • Alcohol: Het consumeren van alcohol kan de vetoxidatie meteen remmen omdat je lever zich richt op het afbreken van alcohol in plaats van het verbranden van vetten en omdat er gewoonweg teveel suikers ter beschikking zijn door de alcohol consumptie.
  • Voedingsmiddelen rijk aan verzadigde vetten: Hoewel vetten een essentieel onderdeel zijn van een gezond dieet, kan een overmatige inname van verzadigde vetten (gevonden in bijvoorbeeld fastfood, gebak, volle melkproducten en bewerkte vleessoorten) de insulinegevoeligheid negatief beïnvloeden en de vetoxidatie verminderen.
  • Transvetten: Hoewel niet direct gekoppeld aan het remmen van vetoxidatie, hebben transvetten, aanwezig in veel bewerkte voedingsmiddelen, een negatieve impact op de gezondheid en kunnen ze de efficiëntie van het lichaam om vet te verbranden indirect beïnvloeden door het verhogen van het risico op ontstekingen.
  • Bewerkte vleeswaren: Deze zijn vaak rijk aan verzadigde vetten en zout, wat kan bijdragen aan een verhoogd risico op cardiovasculaire aandoeningen en mogelijk de vetoxidatie kan beïnvloeden door het bevorderen van een ongezonde metabole staat.
  • Overmatige Omega-6 vetzuren: Een disbalans tussen omega-6 en omega-3 vetzuren in de voeding kan leiden tot ontstekingen in het lichaam, wat de vetoxidatie negatief kan beïnvloeden. Veel bewerkte voedingsmiddelen en plantaardige oliën zijn rijk aan omega-6 vetzuren.
  • Voedingsmiddelen met veel zout: Een hoge zoutinname kan leiden tot een verhoogde bloeddruk, wat indirect invloed kan hebben op de metabolische gezondheid en het vermogen van het lichaam om vetten efficiënt te oxideren.
  • Onbalans in macronutriënten: Een dieet dat onevenredig hoog is in een bepaald macronutriënt (of het nu gaat om koolhydraten, vetten of eiwitten) ten koste van de anderen, kan de metabolische flexibiliteit van het lichaam verminderen. Dit is het vermogen van het lichaam om efficiënt tussen verschillende energiebronnen te schakelen, inclusief het vermogen om vet te oxideren.

Als we willen dat ons lichaam vetten efficiënt blijft verbranden, is het cruciaal dat we bewust omgaan met wat we eten. Het gaat niet alleen om wat we eten, maar vooral om hoe het ons interne systeem beïnvloedt.

Een stabiele bloedsuiker, een goede balans in vetzuren en het vermijden van sterk bewerkte voeding dragen allemaal bij aan een gezonde vetstofwisseling. Wil je vetten effectief kunnen blijven gebruiken als energiebron? Begin dan met het maken van kleine, bewuste keuzes. Jouw voedingspatroon is geen toeval, het is een strategie.

Afvallen met Leefstijl serie

Afvallen met Leefstijl bevat 32 thema’s, waarvan er vanaf 15 februari 2025, elke week een gepubliceerd wordt op de Facebook pagina van Leefstijlclub Healthy Lifestyle, Healthy Ageing. Wil je de 32 factsheets wekelijks in je mailbox ontvangen, mail dan naar info@leefstijlclub.nl.

Wil je het 48 weken online Leefstijl Totaal programma inclusief Afvallen met Leefstijl zelfstandig doorlopen, vraag dan aan je Leefstijlclub steunpunt sportcentrum voor activering of schrijf in op www.leefstijlclub.nl voor het Leefstijl Totaal programma. In 2025 wordt hierop een unieke korting gegeven.

Start hier je 12 weken Food SWITCH programma!

Schrijf hier in voor de online Voedingscoach opleiding.

Datum: 07-05-2025