Wat is de preventieve kracht van leefstijl aspecten?
Het gaat om de balans tussen deze leefstijl aspecten!
In een wereld waarin pillen vaak als eerste oplossing worden ingezet, groeit het besef dat de échte kracht schuilt in onze dagelijkse keuzes. Leefstijl als medicijn – het klinkt bijna te simpel om waar te zijn, en toch laten talloze studies en praktijkervaringen zien dat voeding, beweging, slaap, stressmanagement en mindset samen een ongelooflijke invloed hebben op onze vitaliteit, gezondheid en veerkracht.
Hoewel we geen exacte percentages kunnen toekennen aan elk leefstijlaspect, kunnen we wél laten zien hoe groot hun onderlinge impact is. Want het mooie (en soms ingewikkelde) aan leefstijl is dat alles met elkaar verweven is: beter slapen helpt je stress te reguleren, wat weer invloed heeft op je eetgedrag en je motivatie om te bewegen. In onderstaande verdeling zie je hoe krachtig leefstijl kan zijn, niet als losse puzzelstukjes, maar als een samenhangend geheel dat gezondheid duurzaam ondersteunt.
Voeding (inclusief het weglaten van enkelvoudige/geraffineerde suikers en meer plantaardige voeding):
25–35% preventiekracht!
Goede voeding is de basis voor gezondheid, lichaamssamenstelling en energieniveau. Het beperken van geraffineerde suikers en het verhogen van plantaardige, onbewerkte voeding heeft daarbij een aanzienlijk effect op je algehele gezondheid.
Voldoende beweging en cardio/sporten:
15–20% preventiekracht!
Dagelijks recreatief bewegen en wekelijks sporten verbetert onder andere de cardiovasculaire gezondheid, draagt bij aan gewichtsbeheersing (of afvallen) en vermindert het risico op verschillende chronische ziekten.
Spiertraining (krachttraining):
10–15% preventiekracht!
Krachttraining ondersteunt spierbehoud en -opbouw, bevordert de stofwisseling en helpt bij een goede lichaamshouding en functionele kracht. Hoewel dit onderdeel is van ‘bewegen’, kun je het apart benoemen vanwege het unieke effect op spier- en botgezondheid.
Stressmanagement en mentale rust (bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen, meditatie):
25–30% preventiekracht!
Overprikkeling en een te hoog cortisolniveau (ons stresshormoon) kunnen zeer schadelijk zijn voor het lichaam. Een gezond stressniveau en een goede autonome balans hebben direct invloed op hormonen, slaapkwaliteit, immuunsysteem, je motivatie om gezond te leven en je mentale vermogen. Mindset en mentale rust zijn daarom cruciaal in het grote preventiegeheel.
Gezonde slaap:
20–25% preventiekracht!
Kwalitatief goede slaap is nodig voor herstel, hormoonregulatie, cognitieve functies en de consistentie waarmee je een gezond leefpatroon kunt volhouden. Slaaptekort ondermijnt vrijwel alle andere positieve leefstijlfactoren.
De kernboodschap blijft dat alle factoren (voeding, beweging, sport, krachttraining, slaap en stressmanagement) elkaar versterken of ondermijnen. Wanneer stress chronisch is, kan het de basis ondergraven van alle andere pijlers. Tegelijkertijd dragen voeding en slaap er in grote mate aan bij hoe je op stress reageert. Daarom is het belangrijk om álle pijlers aandacht te geven.
Let op: Deze percentages zijn géén harde wetenschappelijke cijfers, maar een manier om het relatieve belang te duiden. Het gaat er uiteindelijk om dat al deze pijlers (voeding, beweging, sport, spiertraining, stressmanagement en slaap) in balans zijn.
Kijk hier voor meer informatie over het Life Management project en hier over de Life Management formule. Wil je aan de slag met een van de belangrijkste pijlers van leefstijl, kijk dan hier.
Recente nieuws items
- Europese samenwerking voor preventie en gezondheidsbevordering!
- Wat is de preventieve kracht van leefstijl aspecten?
- AML 7-32: Het 21-7 vetverbrandingsconcept!
- AML 6-32: Minimaal 10 minuten aaneensluitend bewegen, maar waa...
- Leefstijl kwaliteit fasen van de primaten/mensheid
- Versterk je lijf, je brein en je weerstand!
- AML 5-32: Welke beweegactiviteit is DE grote vetverbrander?
- Waarom is flexibiliteitstraining essentieel?
- Hoe voeding onze levensduur beïnvloedt: Inzichten uit nieuw o...
- AML 4-32 - Vetverbranding verhogen door insuline management aa...