Verhoogt lichamelijke activiteit onze levensverwachting?
Verhoogt lichamelijke activiteit onze levensverwachting?
De voordelen van fysieke activiteit zijn natuurlijk al lang bekend, maar de exacte relatie tussen lichaamsbeweging en levensverwachting blijft een interessant onderzoeksgebied. Het artikel van Reimers, Knapp en Reimers biedt een overzicht van studies die deze relatie onderzoeken. Deze samenvatting richt zich op de vraag of regelmatige fysieke activiteit bijdraagt aan een langere levensverwachting en wat de effecten hiervan zijn op gezondheid en sterfterisico’s.
Effecten van lichamelijke activiteit op de gezondheid Fysieke activiteit verlaagt het risico op ernstige aandoeningen zoals hoge bloeddruk, diabetes type 2, hart- en vaatziekten, beroertes en bepaalde vormen van kanker. Inactieve personen lopen een aanzienlijk hoger risico op vroegtijdige sterfte. Onderzoek toont aan dat de algehele vroegtijdige sterfte met 30% tot 35% afneemt bij fysiek actieve mensen vergeleken met inactieve personen.
Levensverwachting en fysieke activiteit De systematische literatuurstudie toont aan dat regelmatige fysieke activiteit de levensverwachting verhoogt met 0,4 tot 6,9 jaar. Wanneer er rekening wordt gehouden met risicofactoren zoals overgewicht, roken en andere gezondheidsproblemen, ligt de winst tussen de 0,4 en 4,2 jaar. De grootste winst wordt gevonden bij activiteiten zoals wandelen, fietsen, tuinieren en sporten.
Atleten versus niet-atleten Interessant genoeg hebben voormalige duursporters gemiddeld een langere levensverwachting (tussen de 2,8 en 8 jaar) dan niet-sporters. Voor andere typen atleten, zoals teamsporters of krachtsporters, zijn de resultaten minder consistent. Dit kan te maken hebben met andere leefstijlfactoren die niet zijn meegenomen, zoals voeding of alcoholgebruik.
Mechanismen achter het effect Regelmatige lichaamsbeweging verbetert processen zoals bloeddrukregulatie, vetmetabolisme en de weerstand van weefsels tegen oxidatieve stress. Het verlaagt het risico op sterfte door hart- en vaatziekten, kanker en andere chronische aandoeningen.
Conclusie
Het is duidelijk dat regelmatige fysieke activiteit een positieve invloed heeft op de levensverwachting. Gemiddeld levert een actieve levensstijl 2 tot 4 levensjaren extra op. De grootste winst wordt geboekt door matige tot intensieve activiteiten gedurende de vrije tijd. Voor topsporters, met name duursporters, lijkt het effect zelfs groter, maar aanvullende onderzoeken zijn nodig om andere invloeden uit te sluiten.
Aanbevelingen
Begin met dagelijkse matige lichaamsbeweging, zoals 30 minuten wandelen, fietsen of tuinieren. Kleine aanpassingen in de dagelijkse routine kunnen al grote gezondheidsvoordelen opleveren. Sport daarnaast 2 keer per week en versterk ook twee keer per week je grote spiergroepen (Advies Gezondheidsraad beweegrichtlijnen).
Het belang van fysieke activiteit kan niet genoeg worden benadrukt. Door beweging een integraal onderdeel van ons leven te maken, kunnen we niet alleen onze levensduur verlengen, maar ook onze kwaliteit van leven verbeteren.
Bronnen:
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC3395188/
https://www.gezondheidsraad.nl/documenten/adviezen/2017/08/22/beweegrichtlijnen-2017
Recente nieuws items
- De gezondheidsramp in slow motion: wat gaat er mis?
- Koolhydraten of vet?
- Verhoogt lichamelijke activiteit onze levensverwachting?
- Voor elk uur dat je traint, leef je drie uur langer!
- Hoe keren we de overgewicht en obesitas epidemie?
- Hangen wij aan een zorg-, voedingsmiddelenindustrie en social ...
- Fitness voor wielrenners!
- Handleiding voor de leefstijlcoach in wording!
- Korte beweegactiviteiten verbruiken meer samen energie dan lan...
- ‘De gezondheidsramp samen keren’ met als eerste prio: Stop...