Hoe keren we de overgewicht en obesitas epidemie?

Hoe keren we de overgewicht en obesitas epidemie?

Het is alom bekend, maar zijn we ons er wel voldoende bewust van wat er gaande is met overgewicht en obesitas? Tussen 1950 en 2020 is overgewicht en obesitas toegenomen van 10% naar 55%. In 1950 waren dat ongeveer 1 miljoen mensen bij een totaal van 10,1 miljoen inwoners. In 2020 met 55%, meer dan 8 miljoen mensen, van de meer dan 17 miljoen inwoners. Dat is dus per 10 jaar ongeveer 1 miljoen mensen erbij met overgewicht of obesitas. Momenteel (2024) lopen we op 8,5 miljoen en de voorspelling is, als de trend zich doorzet, dat we in 2030 op 9 miljoen zitten, in 2040 op 10 miljoen, 2050 op 11 miljoen, 2060 op 12 miljoen. Zal in 2070 meer dan 80% van de volwassenen overgewicht of obesitas hebben? Is dat wat wij onze jonge generaties achterlaten?

Oproep aan de samenleving

Hier moeten we natuurlijk preventief werk van maken. Dat is ook de oproep van 22 gezondheidsfondsen aan de overheid en aan bedrijven, “Iedereen in Nederland is nodig om het tij te keren”. We leven volgens het manifest ‘De gezondheidsramp in slow motion’ van de gezondheidsfondsen wel steeds langer, maar die jaren die we erbij krijgen leven we met chronische aandoeningen en een lage leefkwaliteit. Dat we steeds korter in goede gezondheid leven, komt omdat ongezond leven makkelijker en goedkoper is dan gezond leven. Die afname van gezonde levensjaren is niet alleen slecht voor mensen zelf, maar ook voor onze samenleving; ongezondheid kost ons veel, verlaagt de participatie in de samenleving en zorgt voor personeelstekorten. Op termijn vormt deze gezondheidsramp een bedreiging van onze welvaart.

Podcast serie over de preventieve aanpak van overgewicht en obesitas!

Vanuit ons eigen manifest ‘De gezondheidsramp samen keren’ hebben we als eerste focus het overgewicht probleem gekozen. Dit probleem zorgt voor dermate veel leed en extra ziektejaren, dat het eigenlijk een eerste prio zou moeten zijn binnen gezondheidsbeleid van de overheid, provincies en gemeenten, maar ook binnen onderwijs, zorg en sport. Om het probleem, met zijn oorzaken en oplossingsrichtingen te bespreken, gaan wij aan de slag met een korte podcast serie.

Naam suggesties voor deze podcast serie?

We zoeken voor deze podcast serie een gepaste naam. Heb jij suggesties voor een naam van deze podcast serie, mail deze naar info@leefstijlclub.nl. De planning is om de eerste aflevering binnen een maand te publiceren. Thema’s zijn o.a.: Wat is er aan de hand? Waar liggen de oorzaken? Wat zijn de effectief? Wat zijn de oplossingsrichtingen?

Wil je op de hoogte gehouden worden over deze podcast, volg ons Leefstijlclub YouTube kanaal en onze Leefstijlclub Facebook pagina.

Meer info:

https://www.gezondheidsfondsen.nl/

https://portal.leefstijlclub.nl/page/c/het-life-management-project

Datum: 18-11-2024