BTW verhoging op sport? Tegenstrijdige beweging vanuit de overheid zelf!

BTW verhoging op sport? Tegenstrijdige beweging vanuit de overheid zelf!

Wij Nederlanders blijken al kampioen langdurig zitten te zijn en zitten is het nieuwe roken. Al vanaf 1950 blijft overgewicht en chronische aandoeningen toenemen, beide van 10 naar meer dan 50%. RIVM heeft berekend dat overgewicht en obesitas door blijft groeien, naar meer dan 60% in 2024 en dat de zorgkosten in 2025 200 miljard zullen zijn, wat momenteel 100 miljard is. Ook de druk op de zorg blijft dermate toenemen dat dit op een bepaald moment vast gaat lopen.

22 gezondheidsfondsen roepen de overheid met een manifest onlangs op, dat er preventief ingegrepen moet worden omdat zich een gezondheidsramp aan het voltrekken is, met desastreuze gevolgen voor onze leef kwaliteit en gezondheid maar zeker ook die van de opgroeiende generaties.

Inzet van duizenden professionals wordt ondermijnd

Duizenden professionals en organisaties zetten zich in voor preventie om die gezondheidsramp te keren, om mensen te helpen een duurzaam gezondere leefstijl te leven of stapjes te maken om gezonder te gaan leven. De wekelijkse sport momenten zijn een essentieel onderdeel van een duurzaam gezonde leefstijl. Sporten is niet alleen belangrijk voor de preventie van chronische ziekten, ook heeft het een enorme sociale waarde voor miljoenen mensen, gaat het eenzaamheid tegen, onderhoudt ons brein en zorgt het voor vertraging van ons verouderingsproces. Sporten is zelfs onderdeel van het beweegadvies van de Gezondheidsraad en de WHO.

Nu gebeurt er iets onbegrijpelijks, en dat komt notabene vanuit onze eigen overheid. Het nieuwe kabinet heeft besloten om het lage BTW-tarief van 9% op sport te verhogen naar 21% voor sport. Deze verhoging maakt deel uit van het hoofdlijnenakkoord van de regeringspartijen PVV, VVD, BBB en NSC.

Ondoordachte beslissing

Het lijkt er dan toch op dat men zich niet bewust is van de impact! Wat doet dit met sportparticipatie, inactiviteit, eenzaamheid, onze gezondheid? Wordt de oproep van de 22 gezondheidsfondsen over de Gezondheidsramp wel gehoord? Het is niet alleen de sportsector die het belang van sport aangeeft, ook organisaties als de Hartstichting, Reuma Nederland, Kanker.nl, Diabetesfonds en KWF duiden het belang van sport ter preventie en zetten zich in om meer mensen, ook met chronische aandoeningen, in beweging te krijgen en houden.

Is de BTW verhoging op sport misschien een te snelle en ondoordachte beslissing geweest, daar lijkt het wel op.

Tegenstrijdige beweging vanuit de overheid zelf

Ook de overheid zelf doet er veel aan om mensen in beweging en aan het sporten te krijgen met het Sportakkoord, Preventieakkoord, GALA, Brede SPUK, enz. Ook vanuit o.a. het RIVM wordt het belang van sport sterk geduid en worden gemeenten ook ondersteund om mensen in de regio in beweging en aan het sporten te krijgen en houden. Het is toch vreemd dat er aan de ene kant geïnvesteerd wordt om mensen aan het sporten te krijgen en er nu een tegenbeweging, vanuit diezelfde overheid komt, waardoor er weer veel minder mensen kunnen gaan sporten. Vreemd genoeg heeft de motie op 4 juli van Kamerlid Jimmy Dijk, Jetten en Bontenbal, om de BTW verhoging niet door te voeren, het ook niet gehaald. PVV, VVD, NSC en BBB liggen vooral tegen.

Oproep: Herstel deze fout!

Een oproep aan de regeringspartijen PVV, VVD, BBB en NSC die voor deze BTW verhoging op sport hebben besloten in hun hoofdlijnenakkoord. Herstel deze fout snel en blijf meer in de plaats van minder investeren in sport, preventie en gezondheidsbevordering.

John van Heel

Bronnen:

Datum: 26-08-2024