De vernietigende kracht van chronische stress

De vernietigende kracht van chronische stress

In het kort:

In dit artikel bespreken we de impact van chronische stress op het lichaam en benadrukt het belang van preventieve maatregelen om chronische ziekten te voorkomen. Chronische stress verhoogt de productie van cortisol, wat leidt tot onderdrukking van het immuunsysteem, laaggradige ontstekingen, insulineresistentie en hormonale disbalansen. Deze processen verhogen het risico op ziekten zoals diabetes, hartziekten en mentale aandoeningen. Het artikel beschrijft hoe stresshormonen insulineresistentie en weefsel verzuring veroorzaken, wat de algehele gezondheid schaadt. Stress kan ook leiden tot angst en depressie. Het artikel benadrukt het belang van stressmanagementtechnieken zoals lichaamsbeweging, meditatie en een gezonde werk-privébalans. De conclusie is dat dagelijkse effectieve stresspreventie en herstelmethoden essentieel zijn voor een gezond leven, zoals dagelijks tandenpoetsen belangrijk zijn om bij de tandarts het boren niet te hoeven ondergaan.

Het volledig artikel

Als we uitsluitend curatief aandacht blijven geven aan de symptomen van de processen die ons ziek maken en in chronische aandoeningen resulteren, blijven we ‘pleisters plakken’ en de plaats van de problemen bij de kern aan te pakken. Chronische aandoeningen ontstaan door een flink aantal ziekmakende processen in ons lichaam en juist die ziekmakende processen afremmen is primaire preventie tegen het ontstaan van chronische aandoeningen.

Cortisol, het stress hormoon van met name chronische stress, is een van de grote boosdoeners van de versnelling van bijna alle ziekmakende processen in ons lichaam.

Stress is een onvermijdelijk onderdeel van het moderne leven. Of het nu gaat om werkdruk, financiële zorgen of persoonlijke problemen, iedereen ervaart wel eens stress en helaas ervaren de meeste mensen tegenwoordig ongezonde chronische stress. Wat veel mensen niet beseffen, is hoe schadelijk stress kan zijn voor ons lichaam en hoe het bijdraagt aan verschillende ziekteprocessen.

Wat is stress?

Stress is in wezen een natuurlijke reactie van het lichaam op een uitdaging, verandering of gevaar. Wanneer we geconfronteerd worden met een stressvolle situatie, activeert ons lichaam het sympathische zenuwstelsel, wat leidt tot de productie van stresshormonen zoals adrenaline en cortisol. Deze hormonen bereiden ons voor op een 'vecht-of-vlucht' reactie, een overlevingsmechanisme dat ons in staat stelt alert en snel te reageren op dreigingen. Stress is dus een reactie die we niet kunnen missen en die ons helpt onszelf te beschermen, totdat het chronisch wordt.

Het effect van stress op het immuunsysteem

Een van de meest schadelijke effecten van chronische stress is de onderdrukking van het immuunsysteem. Onder normale omstandigheden helpt het immuunsysteem ons lichaam te beschermen tegen infecties en ziektes. Echter, te veel en chronische stress leidt tot een constant hoge niveaus van cortisol, wat het immuunsysteem doorlopend verzwakt. Dit maakt ons vatbaarder voor virale infecties, zoals verkoudheid en griep, en kan de progressie en ernst van ziekten verergeren. Chronische stress kan leiden tot auto-immuunziekten doordat immuuncellen gezond weefsel aanvallen. Dit kan de progressie van auto-immuunziekten zoals reumatoïde artritis en lupus versnellen.

Hoe verziekt stress ons lijf?

De stresshormonen onderdrukken niet alleen het immuunsysteem, maar verhogen ook (laaggradige) ontstekingen en verstoren hormoonbalansen. Dit veroorzaakt o.a. insulineresistentie, verstoorde spijsvertering, te veel vrije radicalen, weefselverzuring en oxidatieve stress, die samen bijdragen aan de versnelde progressie van chronische ziekten zoals hartziekten, diabetes en mentale aandoeningen.

Insulineresistentie: Insulineresistentie is een toestand waarbij de cellen minder gevoelig worden voor insuline, wat kan leiden tot verhoogde bloedglucosewaarden en uiteindelijk type 2 diabetes. Chronische stress verhoogt cortisol, wat insulineresistentie verergert. Dit betekent dat langdurige stress een directe rol kan spelen in de ontwikkeling en progressie van diabetes type 2, een ernstige chronische ziekte.

Laaggradige ontstekingen: Chronische, milde ontstekingen kunnen weefselschade veroorzaken en worden geassocieerd met chronische ziekten zoals hartziekten en diabetes. Stress verhoogt de niveaus van pro-inflammatoire cytokinen, wat ontstekingen verergert. Deze voortdurende staat van ontsteking kan leiden tot schade aan bloedvaten en andere weefsels, waardoor de kans op ernstige aandoeningen toeneemt.

Verzuring van weefsels: Een verhoogde productie van zuur door metabole veranderingen, zoals verhoogde ademhaling en melkzuurproductie door stress, kan cellulaire schade veroorzaken en de normale celwerking verstoren. Dit proces, bekend als verzuring, kan bijdragen aan verschillende gezondheidsproblemen en de algemene gezondheid van weefsels en organen verminderen.

Leptineresistentie: Leptineresistentie is een toestand waarbij het lichaam niet goed reageert op leptine, het hormoon dat honger en vetopslag reguleert. Het stresshormoon cortisol, kan leptine signalering verstoren en kan overeten veroorzaken. Dit kan leiden tot obesitas en andere gerelateerde gezondheidsproblemen.

Hoge bloedsuiker (hyperglykemie): Verhoogde bloedglucosespiegels kunnen schade aan bloedvaten, zenuwen en organen veroorzaken. Adrenaline en cortisol stimuleren de afgifte van glucose in de bloedbaan, wat kan leiden tot hyperglykemie, een gevaarlijke toestand die vaak geassocieerd wordt met diabetes.

Vrije radicalen en oxidatieve stress: Stress verhoogt de productie van vrije radicalen, onstabiele moleculen die cellen beschadigen door oxidatieve stress. Oxidatieve stress ontstaat door een disbalans tussen vrije radicalen en antioxidanten, wat leidt tot cellulaire schade en ontstekingen. Dit draagt bij aan versnelde veroudering en ziekten zoals kanker en hartziekten.

Chronische spierspanning: Langdurige spierspanning kan leiden tot pijn, spasmen en verminderde mobiliteit. Stress veroorzaakt spierspanning door verhoogde niveaus van stresshormonen, wat kan resulteren in chronische pijnklachten en bewegingsbeperkingen.

Mentale gezondheid: Chronische stress kan angst, depressie en andere psychische aandoeningen veroorzaken of verergeren door veranderingen in neurotransmitters zoals serotonine en dopamine. Dit kan leiden tot ernstige mentale gezondheidsproblemen en een verminderde kwaliteit van leven.

Hormonale disbalans: Verstoringen in de hormoonproductie kunnen leiden tot gezondheidsproblemen zoals onregelmatige menstruatiecycli en schildklierproblemen. Stress ontregelt de hypothalamus-hypofyse-bijnier (HPA) as en beïnvloedt hormoonproductie, wat kan resulteren in diverse hormonale disfuncties.

Osteoporose: Chronisch te hoge cortisolniveaus verminderd botdichtheid en vergroot de kans op botbreuken. Langdurige stress versnelt botafbraak en kan leiden tot osteoporose, een aandoening die de botten broos en kwetsbaar maakt.

Conclusie

Stress is meer dan alleen een ongemakkelijk gevoel; het is een krachtige factor die een breed scala aan ziekten kan, als het chronisch aanwezig is, verergeren en veroorzaken. Het lijkt erop dat de meeste mensen in dit tijdperk een sympathische dominantie en autonome inflexibiliteit hebben ontwikkeld, door de overmaat van externe en interne stress prikkels en dat dit steeds erger aan het worden is.

Het is daarom cruciaal om effectieve stress, preventie en herstel technieken te implementeren in ons dagelijks leven. Zoals we dagelijks onze tanden preventief poetsen, zo is het even belangrijk om dagelijks oefeningen voor preventie en herstel te doen. Enkele voorbeelden zijn lichaamsbeweging, ademhalingsoefeningen, meditatie, mindfulness en een gezonde balans tussen werk en privé.

Wil je alles over stress, preventie en herstel weten en inzicht krijgen in hoe ons lichaam exact reageert onder de toenemende stress van vandaag de dag? Hoe stress van buitenaf kan komen, maar ook van binnenuit, vanuit ons denken, onze uitspraken en emoties en wil je alles weten over hoe stress aan te pakken vanuit actieve en passieve methoden, op het werk, vanuit je persoonlijkheid, in sociale omgang en meer? Dan is de Stress-Preventie-Herstel practitioner cursus zeker iets voor jou.

Datum: 23-07-2024