De SWITCH naar fitness!

De SWITCH naar fitness!

Meer dan 3 miljoen Nederlanders doen wekelijks aan fitness en dat is niet voor niets, want het levert ons veel op. Fitness is meer dan spieren opbouwen; fitness is het bereiken van een algehele staat van fitheid, gezondheid en welzijn. Dit kan worden bereikt door een gebalanceerde mix van cardiovasculaire oefeningen, krachttraining, flexibiliteitsoefeningen en balanstraining. Maar ook een gezond voedingspatroon, goed omgaan met stress, voldoende slaap en andere leefstijlfacetten, kunnen toegevoegd worden aan de verklaring over fitness.

Waarom is fitness belangrijk?

Een of twee wekelijkse fitnesssessies zijn eigenlijk cruciaal voor een goede gezondheid, gezonder ouder worden en vitaliteit, en wel om meerdere redenen. Hier zijn een paar punten waarom dat dit zo is:

  1. Fysieke gezondheid: Fitness helpt bij het verbeteren van de cardiovasculaire gezondheid, versterkt spieren en botten, en verbetert de flexibiliteit en balans. Het vermindert ook het risico op chronische ziekten zoals hartziekten, diabetes type 2 en bepaalde soorten kanker.
  2. Behoud van spieren en metabolisme: Met wekelijks twee keer per week de grote spiergroepen trainen, behouden we onze spiermassa en verminderen we sarcopenie, het verlies van onze spiermassa na ons 25/30e levensjaar. Fitnesstraining kan het verschil betekenen tussen met een rolator lopen op je 70e of er nooit een nodig hebben.
  3. Geestelijke gezondheid: Fitness is niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je geest. Het kan stress verminderen, angst en depressie verlichten, en je algehele stemming verbeteren door de afgifte van endorfines, ook wel bekend als de 'feel-good' hormonen.
  4. Energie en productiviteit: Regelmatig Fitnessen kan je energieniveau een flinke boost geven. Mensen die regelmatig fitnessen hebben vaak meer energie gedurende de dag en voelen zich productiever.
  5. Gewichtsbeheersing: Fitness helpt bij het verbranden van vetten en kan bijdragen aan gewichtsverlies of het behouden van een gezond gewicht. Het verhoogt ook de stofwisseling, wat helpt bij het efficiënter verbranden van calorieën.
  6. Slaapkwaliteit: Regelmatige fitness kan bijdragen aan een betere slaapkwaliteit. Mensen die wekelijks fitnessen vallen sneller in slaap, slapen dieper en voelen zich uitgeruster.
  7. Sociale voordelen: Fitness en groepslessen bieden de mogelijkheid om nieuwe mensen te ontmoeten en sociale banden te versterken. Dit kan bijdragen aan een gevoel van gemeenschap en verbondenheid.
  8. Levenskwaliteit: Uiteindelijk kan fitness bijdragen aan een langere, gezondere en gelukkigere levensduur. Het verbetert niet alleen de kwaliteit van leven door fysieke en mentale voordelen, maar kan ook de onafhankelijkheid op latere leeftijd bevorderen.

Het mooie van fitness is dat het voor iedereen toegankelijk is en kan worden aangepast aan ieders individuele behoeften en voorkeuren. Dus hoor je nog niet bij die meer dan 3 miljoen fitnessers, maar gerust de SWITCH naar fitness.

Datum: 10-06-2024