De waarde van de 1e stap!

De waarde van de 1e stap!

‘Waarom zou ik meer gaan bewegen?’ ‘Ik beweeg al de hele dag op school of op het werk’. Dat hoor je vaak als mensen iets horen over het belang van dagelijks bewegen. Daaruit blijkt in de meeste gevallen dat er een, wat de WHO noemt, gebrek aan ‘Health Literacy’ aan de orde is. Dit is een gebrek aan adequaat inzicht in hoeveel bewegen nodig is voor een goede gezondheid, wat de nadelen zijn van dit niet doen en wat de voordelen zijn van het wel toepassen.

Vanuit bewustzijn komt een extra blokje om!

Zouden wij ons allemaal bewust en goed doordrongen zijn van het feit dat minder dan 60 minuten per week, alle ziekteprocessen in ons lijf verergert, we mentaal minder gaan functioneren, emotioneel ons leven minder goed kunnen managen, we stressprikkels ook minder goed kunnen managen en we daardoor ook impulsiever en primitiever met elkaar omgaan, dan zouden de meesten misschien wel een blokje extra omgaan per dag.

Van 30 naar 60 minuten per dag!

30 minuten per dag bewegen, met aaneengesloten blokjes van 10 minuten, is de Nederlandse richtlijn van de Gezondheidsraad, echter de WHO heeft deze richtlijn in 2022 aangepast naar minimaal 60 minuten per dag bewegen, omdat er blijkbaar met die extra 30 minuten per dag nog heel veel gezondheidswinst te behalen valt.

Ons brein werpt argumenten op om het bij het oude te laten!

De uitdaging is dus allereerst, bewustwording over het belang en de ernst van de situatie. Zijn wij mensen er eenmaal bewust van en zien we het belang ervan in, dan komt de volgende uitdaging, een nieuw patroon inbouwen in een leefstijl die als het ware ingebakken zit in onze leefstijl, in ons brein en in ons lijf.  Ons brein houdt niet van verandering en zal allerlei argumenten opwerpen om het bij het oude te laten. Het herkennen van die argumenten, horende bij aangeleerde patronen, is een eerste voorwaarde voor een escape van het oude gedrag.

De eerste stap!

Hoe zouden we onze leefstijl gemakkelijk actiever kunnen maken? Allereerst door ons een beetje te verdiepen en het wat en waarom hiervan. In het Fit SWITCH programma van www.leefstijlclub.nl hebben we de essentiële inzichten hiervan samengevat in een online 12 weken programma. Een volgende stap is de eerste stap. Plan een korte, gemakkelijk te implementeren extra activiteit per dag, zoals een kort blokje om van 5 minuten, een korte lunchwandeling, wat stretch oefeningen in de ochtend of de auto altijd ver weg zetten van de ingang.

Die eerste stap is het begin van een nieuw patroon en een actievere en gezondere leefstijl. En als je die eerste stap buiten maakt, kijk rond naar de natuur, dan verlaag je tevens je stress niveau, dubbel effect dus ????

Datum: 02-06-2024