Waarom elk uur even bewegen?

Waarom elk uur even bewegen?

Bijna iedereen maakt zich er schuldig aan: veel zitten. Veel en langdurig zitten past niet in een gezond leefpatroon. Toch zitten we in de huidige, bewegingsarme samenleving steeds meer.

We zitten 9,1 uur per dag gemiddeld!

Het zitgedrag van Nederlanders wordt eens in de twee jaar uitgevraagd in de leefstijlmonitor van CBS en RIVM. De meest recente cijfers zijn van 2021. Daaruit blijkt dat we dagelijks gemiddeld 9,1 uur zittend doorbrengen[2]. Onderweg, thuis, maar zeker ook tijdens het werk. Dat is ook niet gek: bijna de helft van de zeven miljoen werkende Nederlanders heeft een zittend beroep en dat aantal neemt nog altijd toe. Op weekenddagen doen we het iets beter, dan zitten we gemiddeld bijna een uur minder dan op een doordeweekse dag, gemiddeld 8,2 uur[2]

De nadelen van langdurig en veel zitten zijn overall zichtbaar!

Er is steeds meer wetenschappelijke bewijs dat veel en langdurig zitten het risico op vroegtijdig overlijden en diverse niet-overdraagbare ziekten verhoogt, waaronder diabetes type 2, metabool syndroom (problemen met de stofwisseling) en cardiovasculaire aandoeningen[3]. Dit komt doordat veel en langdurig zitten kan leiden tot een verslechterde vaatfunctie, verhoogde bloeddruk, verstoorde bloedsuikerspiegel en veranderingen in de bloedtoevoer naar de hersenen[4]

Elk uur bewegen dus!

Elk uur even bewegen heeft meerdere voordelen die belangrijk zijn voor zowel lichamelijke als mentale gezondheid.

  1. Verbetering van de bloedcirculatie: Regelmatig bewegen helpt de bloedcirculatie te verbeteren, wat essentieel is voor het functioneren van alle lichaamsdelen, inclusief de hersenen. Het kan helpen om het risico op hart- en vaatziekten te verminderen.
  2. Verminderen van de effecten van langdurig zitten: Veel mensen zitten lange tijd achtereen, vooral op het werk. Dit kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals rugpijn, stijve spieren en zelfs een verhoogd risico op bepaalde chronische ziekten zoals diabetes type 2. Door elk uur even te bewegen, kun je deze effecten tegengaan.
  3. Verhoging van energieniveau en productiviteit: Regelmatige korte bewegingspauzes kunnen helpen je energieniveau te verhogen. Dit kan leiden tot verbeterde concentratie en alertheid, wat weer bijdraagt aan een hogere productiviteit.
  4. Stressvermindering: Bewegen is een bewezen manier om stress te verminderen. Het helpt om stresshormonen zoals cortisol te verlagen en stimuleert de aanmaak van endorfines, de natuurlijke 'feel good'-hormonen.
  5. Bevordering van mentale gezondheid: Regelmatig bewegen heeft een positieve invloed op de mentale gezondheid, inclusief het verminderen van symptomen van depressie en angst.

Kortom, even opstaan en bewegen elk uur is een simpele maar effectieve manier om je algehele gezondheid en welzijn te bevorderen. Het houdt je scherp, vrolijk, en in topvorm!

Bron:

https://www.allesoversport.nl/thema/gezonde-leefstijl/alles-wat-je-moet-weten-over-zitten/

Datum: 20-04-2024