PartijvdSport doet mee aan Tweede Kamerverkiezingen

PartijvdSport doet mee aan Tweede Kamerverkiezingen

Voor de eerste keer in de parlementaire geschiedenis doet een sportpartij mee aan de Tweede Kamerverkiezingen. De titel van het verkiezingsprogramma van PartijvdSport geeft aan waar de partij voor staat: kwaliteit van leven loont. De tijd is rijp dat sport, bewegen en een gezonde(re) leefstijl prominenter op de politieke agenda in Den Haag komt te staan. “Als we niet opletten, worden de zorgkosten onbetaalbaar voor veel mensen”, stelt de sportpartij. “We moeten veel meer naar voorzorg, naar preventie. Dat we steeds ouder worden, is een feit. Laten we dan wel gezonder en met meer kwaliteit van leven oud worden.”

Het is niet de eerste keer dat de PartijvdSport van zich laat horen. De petitie sport=essentieel werd in 2021 liefst 380.000 ondertekend en in de gemeente Olst-Wijhe zit de partij in de gemeenteraad.

Uit het verkiezingsprogramma voor de Tweede Kamerverkiezingen zijn inmiddels een paar standpunten bekend geworden. Jeugd tot 18 jaar mag gratis sporten, kinderen in het basisonderwijs krijgen verplicht zwemles en minimaal twee keer per week één uur beweegles, verzorgd door een vakdocent of gediplomeerde beweegprofessional. Leerlingen van groep 8 in het basisonderwijs moeten niet alleen worden getoetst op hun cognitieve kennis, maar ook op hun fysiek en motorische vaardigheden. PartijvdSport wil ‘bewegend leren’ als het nieuwe leren. Mensen met een aantoonbare (gemeten) gezonde leefstijl worden beloond, doordat ze gedeeltelijk compensatie krijgen voor de eigen zorgbijdrage die ze betalen. De BTW op ondernemende sport moet naar het 0% tarief, zodat bijvoorbeeld een abonnement bij een fitnessclub niet duurder wordt. Op groente en fruit mag ook geen BTW zitten. PartijvdSport wil terug naar het ‘oude’ ziekenfonds en zorg niet meer overlaten aan de markt. De eigen bijdrage en het eigen risico moet inkomensafhankelijk en afhankelijk van de leefstijl worden. Dus gezond gedrag belonen.

De PartijvdSport is geen one-issue partij. Het verkiezingsprogramma vermeldt ook standpunten over wonen, veiligheid, economie en klimaat. Als je fijn woont, als je leefomgeving veilig is, als je een baan hebt en als werken loont, dan is dat allemaal onderdeel van kwaliteit van leven.

Het verkiezingsprogramma van PartijvdSport wordt donderdag 14 september gepresenteerd. Meer informatie: www.partijvdsport.nl

Datum: 10-09-2023