Waarom we niet teveel zout moeten eten!

Waarom we niet teveel zout moeten eten!

Zout, ook bekent als natriumchloride, is een mineraal dat van nature in vele voedingsmiddelen voorkomt. Het wordt vaak als smaakmaker gebruikt om de smaak van voedsel te verbeteren. Zout lost gemakkelijk op in water en heeft een kristalachtige structuur.

Wat doet zout in het lichaam? Zout speelt een belangrijke rol in de regulatie van de vochtbalans in het lichaam en de werking van spieren en zenuwen. Het lichaam heeft echter slechts kleine hoeveelheden zout nodig om normaal te functioneren.

Zout bevat natrium en natrium is van nature aanwezig in het lichaam. Het reguleert de hoeveelheid water in het lichaam en helpt bij de overdracht van zenuwimpulsen en spiercontracties. Bij een hoge inname van zout, neemt het natriumgehalte in het bloed toe. Hierdoor houdt ons lichaam meer vocht vast om het natrium te kunnen verdunnen en het extra vocht leidt tot een hogere bloeddruk.

Een hoge bloeddruk kan problemen veroorzaken in het cardiovasculaire systeem - het hart en de bloedvaten. De harde en gespannen bloedvaten laten het hart harder werken om bloed door het lichaam te pompen. Dit kan op den duur de bloedvaten beschadigen en atherosclerose veroorzaken, wat kan leiden tot hartfalen, een hartaanval of een beroerte.

Daarom raden veel gezondheidsorganisaties, waaronder de World Health Organization, aan om de consumptie van zout te verminderen tot minder dan 5 g per dag (ongeveer een theelepel). Dit helpt het risico op een hoge bloeddruk te verlagen en kan bijdragen aan een gezond cardiovasculair systeem.

Waarom is teveel zout gevaarlijk? Een te hoog zoutgehalte in ons lichaam kan de bloeddruk verhogen, waardoor het risico op hart- en vaatziekten toeneemt. Ook kan een hoge zoutinname bijdragen aan nierproblemen. Daarnaast gaat een hoge zoutinname vaak gepaard met overgewicht, omdat zoute voedingsmiddelen vaak hoog zijn in calorieën.

Hoe verminder je zout in je voedingspatroon? 1. Gebruik kruiden en specerijen in plaats van zout om de smaak van voedsel te verbeteren. 2. Kook zelf en vermijd kant-en-klare maaltijden en snacks. 3. Probeer zoutvrije alternatieven voor snacks te vinden, bijvoorbeeld rozijnen of ongezouten noten. 4. Verminder langzaam het gebruik van zout om je smaakpapillen te laten wennen. 5. Gebruik minder zoute ingrediënten, zoals kappertjes en olijven. 6. Experimenteer met verschillende soorten azijn en citroensap om smaak toe te voegen. 7. Lees etiketten om er zeker van te zijn dat je voedingsmiddelen kiest met een laag zoutgehalte. 8. Kies voor magere of vetarme zuivelproducten in plaats van zoute kaas. 9. Maak zelf sauzen en soepen zonder zout en voeg aan het einde van het kookproces zo min mogelijk zout toe om de smaak te behouden. 10. Eet meer verse groenten en fruit die van nature weinig zout bevatten. 11. Vermijd toegevoegd zout in supplementen en medicijnen. 12. Beperk vlees en vis tot één keer per dag en kies voor magere of witte variëteiten. 13. Spoel ingeblikt voedsel af om overtollig zout te verwijderen. 14. Maak je eigen dressings en marinades zodat je de hoeveelheid zout kunt controleren. 15. Kies voor ongezouten boter en margarine. 16. Beperk het gebruik van ketchup, mosterd en andere zoute smaakmakers. 17. Eet eens per week vegetarisch om de zoutinname te verminderen. 18. Drink meer water om de vochtbalans in het lichaam te reguleren. 19. Vraag in restaurants om een zoutloze optie. 20. Verlaag de hoeveelheid zout in recepten met 25% tot 50% en gebruik andere smaakmakers om de smaak te verbeteren.

Met deze tips kun je zout verminderen in je voedingspatroon en bijdragen aan een gezondere levensstijl.

Datum: 31-05-2023