Ontdek de kracht van rauwkost!
Ontdek de kracht van rauwkost!
Rauwkost is een aanduiding voor hoofdzakelijk rauwe groenten. Groenten die als rauwkost aangemerkt worden en in rauwkost salades verwerkt kunnen worden zijn onder meer andijvie, bleekselderij, bloemkool, champignons, courgette, komkommer, paprika, radijs, rodekool, rucola, sla, spinazie, tomaat, ui, witlof, witte kool, wortel en koolrabi.
Waarom rauwkost?
Een verschuiving in de richting van een meer plantaardig en minder dierlijk voedingspatroon is goed voor onze planeet en bevorderlijk voor de gezondheid, zo adviseert de voedingsrichtlijn van de Gezondheidsraad. Meer rauwkost eten geeft ons meer energie, heeft een natuurlijk zuiverend effect op ons lichaam, zorgt ervoor dat er meer enzymen beschikbaar zijn om voedsel om te zetten in de bouwstoffen die we nodig hebben, is een goede manier om af te vallen, bevat over het algemeen meer antioxidanten en is de ideale voeding voor ons microbioom, de meer dan 100 miljard bacteriën in onze darmen die voor een groot deel onze gezondheid bepalen en zelf gezond blijven bij veel plantaardige voeding.
De Gezondheidsraad commissie concludeert dat overtuigend is aangetoond dat het eten van groente, waaronder ook rauwkost, het risico op coronaire hartziekten en beroerte verlaagt. Rauwkost geeft bovendien een positief effect op de bloeddruk, diabetes en bepaalde soorten van kanker waaronder darmkanker en longkanker.
Eet dagelijks ten minste 250 gram groente en tussendoor veel rauwkost.
Rauwkost wordt vaak gegeten als salade, maar kan ook dienstdoen als garnering, worden gebruikt in belegde broodjes en als tussendoortje. Je kun je dagelijkse porties rauwkost gemakkelijk spreiden over de dag. Denk aan reepjes paprika of plakjes komkommer op brood, snacktomaatjes of wortels onderweg, een salade bij de lunch, restjes groente door je omelet en gewoon bij het avondeten.
Moeten we allemaal naar Raw food?
Raw-foodisme is een voedingspatroon van grotendeels ongekookt en onbewerkt voedsel, het zogenoemde raw food. Het kan gaan om rauwe groenten, maar ook rauwe melk, onbewerkte vis (sashimi) en vlees (carpaccio). Hoewel het goed en gezond is veel meer plantaardig te gaan eten voor de overgrote meerderheid van de Nederlandse bevolking, raadt het Voedingscentrum een dergelijke voeding niet aan. Een raw-food dieet kan namelijk leiden tot tekorten. Het is, bij het uitsluitend raw-food eten, namelijk moeilijk om een volwaardige maaltijd binnen te krijgen, met alle benodigde vitaminen, mineralen en eiwitten. Met deze voeding is het vooral moeilijk om voldoende ijzer, vitamine B2, vitamine B12 en calcium binnen te krijgen.
Het advies is dus, zeker meer rauwkost eten elke dag, misschien starten met een salade als lunch, tomaatjes, komkommer, paprika en wortels als tussendoortje en een handje vol noten in de avond.
Eet jezelf gezonder met rauwkost!
Recente nieuws items
- Optimaliseer je vetverbranding met insuline management!
- Samen in de strijd tegen overgewicht!
- Factsheet - Stop overgewicht en obesitas!
- Factsheet: De Afvallen met Leefstijl formule!
- De kracht van je metabolisme!
- Het belang van primaire preventie in een vergrijzende samenlev...
- De Gezondheidsramp samen keren deel 2 – wat zijn de oorzaken?
- De gezondheidsramp samen keren – doe jij ook mee?
- De invloed van korte fysieke activiteit op cognitie:
- De gezondheidsramp in slow motion: deel 1 - wat gaat er mis?