Factsheet - Raw Food

Factsheet - Raw Food

Wat houdt het dieet in?

Raw food oftewel rauwe voeding, is ongekookt en onbewerkt voedsel. Bij dit dieet staan vooral groente, fruit, (gekiemde) zaden, noten en zeewier op het menu. Voedingsmiddelen worden niet gekookt, gebakken, gestoomd of gebraden, oftewel niet boven de 48°C verhit.

Mensen die voornamelijk voor deze voedingsmiddelen kiezen worden raw-foodisten genoemd.

Zij willen elke blootstelling vermijden aan stoffen die bij verhitting van voedsel kunnen ontstaan en schadelijk zouden kunnen zijn. Hierdoor wordt het rauwe voedsel ook wel ‘living food” of levend voedsel genoemd.

Over het algemeen vermijden raw-foodisten het gebruik van zuivel. Wanneer deze mensen dit eetpatroon combineren met een veganistisch voedingspatroon worden alle dierlijke producten vermeden.

Waarom kiezen mensen voor dit dieet?

Mensen kiezen vaak voor het volgen van een raw food levenswijze omdat ze overtuigd zijn dat mens en natuur in harmonie met elkaar leven. Volgens raw-foodisten moet het lichaam ‘goed gevoed worden en de geest dient verrijkt te worden’. Zij lijken meer liefde en empathie te ervaren en schijnen minder last te hebben van emotionele schommelingen dan de gemiddelde mens.

Een andere reden dat mensen voor het raw food dieet kiezen, staat in verband met de preventie van digestieve leukocytose. Een proces dat inhoudt dat het aantal witte bloedcellen in het bloed toeneemt, wanneer voedsel binnenkomt. Het lichaam herkent delen van het gekookte voedsel niet en stuurt er extra witte bloedcellen op af als een immuunrespons.

Verder zijn er nog andere positieve maar ook enkele nadelige effecten van het raw food dieet, deze worden hieronder beschreven.

Wanneer voedingsmiddelen worden verhit gaan vitamines en enzymen verloren. Vitamines zijn stoffen die in kleine hoeveelheden voorkomen in eten en drinken. Vitamines zijn onmisbaar, dit omdat het lichaam zelf onvoldoende vitamines kan aanmaken. Deze zijn nodig voor een goede gezondheid, groei, ontwikkeling en herstel. Enzymen zijn eiwitten die ondersteunen bij bepaalde functies.

Er bestaan 3 verschillende enzymen:

  • Metabolische enzymen: zijn nodig voor het herstellen van de lichaamscellen. Metabolische enzymen stimuleren ook andere enzymen bij hun functies.
  • Menselijke verteringsenzymen: zorgen ervoor dat voedingsstoffen opgenomen kunnen worden uit de voeding.
  • Voedingsenzymen: In alle voedingsmiddelen, plantaardig en dierlijk, zijn deze enzymen te vinden. Producten die meer enzymen bevatten kunnen een biochemische reactie versnellen die daardoor ook gebruikt kunnen worden als conserveringsmiddel.

Gezondheidseffecten

Veel groente en fruit en weinig tot geen (rood) vlees staan centraal bij het raw food eetpatroon.

Er zijn wat (mogelijke) nadelen van het eten van enkel en alleen raw food, namelijk:

  • Ondergewicht: omdat vooral plantaardige voedingsmiddelen worden gegeten en hierin is de hoeveelheid calorieën vaak laag.
  • Tekorten aan voedingsstoffen: vitamine B2, vitamine B12, ijzer en calcium. Deze voedingsstoffen zitten vooral in de dierlijke producten, die bij het raw food dieet niet tot nauwelijks gegeten worden.
  • Tandbederf: bij het raw food dieet wordt veel fruit geconsumeerd. Dit is normaal gesproken positief maar fruit bevat ook erg veel zuur. Te veel zuur kan de tanden aantasten.
  • Een ontregelde menstruele cyclus bij vrouwen. Een tekort aan voedingstoffen (vitamine B2, vitamine B12, ijzer en calcium) kan leiden tot een ontregelde menstruele cyclus bij vrouwen. Hevige menstruaties kunnen ontstaan door lage progesteron waardes (kalmerend vrouwelijk geslachtshormoon).
  • Groeiachterstand bij kinderen: een raw food dieet kan leiden tot tekorten aan voedingsstoffen. Kinderen hebben dit juist nodig, zo is er voldoende calcium nodig voor de groei van botten en tanden.

Het raw food dieet heeft uiteraard ook positieve effecten op de gezondheid en het milieu, namelijk:

  • Mogelijke genezing van diabetes 2: uit onderzoeken blijkt dat een percentage van de mensen die voor dit dieet kiezen na één maand lang rauw eten een genezing van diabetes type 2 beleven. Rauwe voeding leveren veel vitamines, mineralen en vezels. Deze voedingsmiddelen hebben weinig effect op het bloedsuikergehalte (hoeveelheid suiker in het bloed). Diabetespatiënten moeten hun bloedsuikergehalte goed onder controle houden, een te laag of hoog kan gevaarlijk zijn voor hun gezondheid.
  • Minder kans op kanker: een overmatige zuivelconsumptie, bewerkt/ rood vlees, voorbewerkte producten met veel verzadigd vet zou kunnen bijdragen in het veroorzaken van bepaalde soorten kanker. Raw-foodisten maken vaak geen of minimaal gebruik van deze producten om zo ziekten te voorkomen.
  • Geen dierenleed: door het eten van geen of weinig dierlijke producten, houden raw foodisten rekening met het dierenwelzijn. Zij strijden tegen het leed dat dieren wordt aangedaan in de voedingsmiddelenindustrie.
  • Geen overconsumptie: door het eten van alleen rauwe en plantaardige producten wordt er niet snel te veel gegeten of klaargemaakt.
  • Minder milieubelastend: een eetpatroon zonder dierlijke producten blijkt minder milieubelastend te zijn.
  • Vermindering van stress: raw-foodisten houden zich over het algemeen ook bezig met yoga-oefeningen, meditatie en spirituele ontwikkeling. Dit zorgt voor een rustig en kalm gevoel zonder emotionele schommelingen.

Hoe werkt het dieet?

Voedingsenzymen en vitaminen gaan verloren wanneer het voedsel boven de 48 graden wordt verhit. Deze voedingsmiddelen bevatten dus minder of geen enzymen door een vorm van verhitting.

Wanneer verhitte voedingsmiddelen geconsumeerd worden, gebruikt het lichaam de eigen enzymen om het voedsel te verwerken aldus raw foodisten. Zij willen de lichaamsreserves aan enzymen niet aanspreken. Het eten van verhit voedsel kan leiden tot uitputting van het lichaam en de lichaamsprocessen.

Het wordt afgeraden om op de een of andere dag te beginnen met het eten van raw food en geen gekookte of bewerkte voedingsmiddelen meer te consumeren. Begin met het eten van een rauw ontbijt. Eet bijvoorbeeld een kom fruit of een grote smoothie. Ook kunnen tussendoortjes vervangen worden door rauwe tussendoortjes (wortel, komkommer, bleekselderij). Wanneer er gewenning is ontstaan aan de bovenstaande punten, dan kan er uitbreiding gemaakt worden naar een rauwe lunch. De stap hierna is het eten van een diner met raw food. Op deze manier wordt het een lifestyle op je eigen manier in plaats van een tijdelijk volgend dieet.

Voorbeeldmenu raw food dieet

  • Ontbijt à groene fruit smoothie met banaan, mango, spinazie en ananas.
  • Tussendoortje à een stuk fruit of een handje noten.
  • Lunch à een salade met courgette, zelfgemaakte basilicumpesto, zongedroogde tomaten en pijnboompitten en een grote kom fruit.
  • Tussendoortje à zelfgemaakte energyreep van amandelen, dadels, rozijnen en kokos.
  • Avondeten à een salade met broccoli, paprika, sla, tomaat, zelfgemaakte zuurkool, broccolikiemen en een dressing gemaakt van avocado.
  • Tussendoortje à een stukje zelfgemaakte raw chocolade.

Overzicht raw food dieet

Raw food voedingsmiddelen

Eten om te vermijden

Vers fruit

Gekookt fruit

Gedroogd fruit

Gekookte groenten

Verse groenten

Gekookt vlees

Gedroogde/ gedehydrateerde groenten

Gekookte granen

Zeewier

Gekookte peulvruchten

Noten (rauw, niet geroosterd, zonder zout)

Geroosterde noten

Zaden (rauw, niet geroosterd)

Geroosterde zaden

Notenmelk, notenboter

Verwerkte graanproducten (pasta, brood, enz)

Rauwe eieren

Gebakken voedingsmiddelen

Rauwe granen (kan worden geweekt of gekiemd)

Snacks (chips ect)

Rauwe peulvruchten (kan geweekt of gekiemd worden)

Gepasteuriseerde zuivelproducten

Gefermenteerde voedingsmiddelen (als er geen warmte is gebruikt)

Gekookte eieren

Rauwe zuivel (koe, schaap, geit)

Bewerkte voedingsmiddelen

Gerookt of rauw vlees of vis

Suikerhoudende producten

Literatuur

Bink. (z.d.). Het rawfood dieet - rauw eten. Gezondeten.nl. https://gezondeten.nl/dieten/rawfood

Raw food | Gezond Leven. (z.d.). https://www.gezondleven.be/themas/voeding/di%C3%ABten-en-voedingspatronen/andere-di%C3%ABten/raw-food

Voedingscentrum. (z.d.). Raw food. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/raw-food.aspx

Datum: 20-03-2023