Het belang van het managen van je bloedsuikerspiegel – deel 3 van 3
Het belang van het managen van je bloedsuikerspiegel – deel 3 van 3
Er zijn 3 primaire thema’s om in de gaten te houden, waarmee we onze gezondheid optimaal kunnen managen. Dat is ons cortisol gehalte, het stress hormoon, onze mindset, de controle krijgen over onze gedragspatronen, en onze bloedsuikerspiegel, die we aan de voorkant en achterkant kunnen managen. Onze bloedsuikerspiegel wordt beïnvloed aan de voorkant met onze voeding en aan de achterkant door beweging, sporten en spiertraining. In dit stuk alles over de derde factor, het managen van de bloedsuikerspiegel aan de achterkant.
Het managen van de bloedsuikerspiegel aan de achterkant!
Met de voeding kunnen we ervoor zorgen dat we minder bloedsuikerpieken krijgen. De bloedsuiker verlaagd echter ook doordat we in ons lichaam koolhydraten verbruiken, ofwel, weer plaatsmaken om nieuwe suikers vanuit het bloed op te nemen. Dat doen we met tussendoor bewegen, recreatief bewegen, sporten en spiertraining.
Tussendoor bewegen
Elke keer als we opstaan en bewegen, verbruiken we suikers en daalt onze bloedsuiker een beetje. Hoe vaker en meer we tussendoor even opstaan, des te beter onze bloedsuiker gebalanceerd blijft.
Recreatief bewegen
Hiermee wordt fietsen, wandelen, zwemmen, tuinwerk enz. bedoeld. In de eerste 10 minuten van elke vorm van bewegen verbruiken we vooral koolhydraten en verlaagt dus wederom onze bloedsuikerspiegel. De combinatie van veel tussendoor bewegen en elk dagdeel een beweegmoment van 10 minuten, zorgt er voor dat de bloedsuiker elk dagdeel naar beneden gaat en dat het risico op hoge bloedsuikerpieken minder is.
Sporten
Tijdens sport verbruiken we in de eerste 10 minuten bijna volledig koolhydraten en daarna nog steeds voor meer dan de helft van ons energie verbruik, koolhydraten. Sport zorgt er tevens voor dat ons lichaam gemakkelijker zuurstof vast kan houden, ons hart- en bloedvaten systeem gezonder wordt, we gezondere longen krijgen en dat ons weefsel optimaal doorbloed blijft, waardoor de kans dat het weefsel gezond blijft groter is. Ook komt door sporten nitric oxide vrij in de aderen, waardoor bloedvaten verwijden en plaquevorming vermindert.
Spiertraining
Onze spieren verbruiken de meeste koolhydraten, mits we ze voldoende gebruiken en mits we ervoor zorgen dat we ze niet verliezen. Streng diëten kan er namelijk voor zorgen dat we spiermassa verliezen, maar de natuur zorgt daar ook voor. Na ons 25e levensjaar beginnen we namelijk spiermassa te verliezen, zelfs 1% per jaar. Daarom heeft de Gezondheidsraad in 2017 het advies in de beweegrichtlijn opgenomen om 2 keer per week spiertraining te doen, 8 tot 10 oefeningen van de grote spiergroepen. Hierdoor blijft het metabolisme hoog en zorgen de spieren voor een optimale verwerking en verbruik van koolhydraten.
De combinatie van veel tussendoor bewegen, elk dagdeel recreatief bewegen, twee keer per week het uithoudingsvermogen trainen en twee keer per week de spieren trainen zorgt voor een optimaal verbruik van koolhydraten en een optimale preventie van te hoge bloedsuikerpieken. Combineren we dit met een vezelrijk voedingspatroon en beperking van enkelvoudige en geraffineerde koolhydraten aan de voorkant, dan hebben we een van de belangrijkste pijlers van gezond leven in de hand.
Recente nieuws items
- De kracht van je metabolisme!
- Het belang van primaire preventie in een vergrijzende samenlev...
- De Gezondheidsramp samen keren deel 2 – wat zijn de oorzaken?
- De gezondheidsramp samen keren – doe jij ook mee?
- De invloed van korte fysieke activiteit op cognitie:
- De gezondheidsramp in slow motion: deel 1 - wat gaat er mis?
- Koolhydraten of vet?
- Verhoogt lichamelijke activiteit onze levensverwachting?
- Voor elk uur dat je traint, leef je drie uur langer!
- Hoe keren we de overgewicht en obesitas epidemie?