Gezondheid bevorderen door het managen van je bloedsuikerspiegel! Deel 1 van 3
Gezondheid bevorderen door het managen van je bloedsuikerspiegel!
Er zijn 3 primaire thema’s om in de gaten te houden, waarmee we onze gezondheid optimaal kunnen managen. Dat is ons cortisol gehalte, het stress hormoon, onze mindset, de controle krijgen over onze gedragspatronen, en onze bloedsuikerspiegel, die we aan de voorkant en achterkant kunnen managen. Onze bloedsuikerspiegel wordt beïnvloed aan de voorkant met onze voeding en aan de achterkant door beweging, sporten en spiertraining. In dit stuk alles over de derde factor, het managen van de bloedsuikerspiegel.
Gezondheid bevorderen door het managen van de bloedsuikerspiegel aan de voorkant!
Het zijn met name de enkelvoudige en geraffineerde koolhydraten oftewel snelle suikers, die onze bloedsuiker snel doen laten stijgen. Enkelvoudige en geraffineerde koolhydraten worden ook wel bewerkte koolhydraten genoemd. Hierbij is de structuur van de koolhydraten niet meer intact. Bij deze koolhydraten worden de suikers daarom snel opgenomen in het bloed. Hierdoor stijgt de suikerspiegel heel snel en moet het lichaam (de alvleesklier) insuline aanmaken om de bloedsuiker te doen dalen. Het bloedsuikergehalte, oftewel bloedglucose, is de hoeveelheid glucose die in het bloed zit op een bepaald moment. Het hormoon insuline regelt de opname van glucose in de cellen en het dalen van de bloedsuikerspiegel. Bij een hoge schommeling (piek) in de bloedsuikerspiegel wordt er dus insuline aangemaakt om de glucose af te geven als energiebron voor het lichaam. Enkelvoudige en geraffineerde koolhydraten geven dus geen langdurig verzadigingsgevoel en bevatten ook amper voedingswaarden die het lichaam nodig heeft.
Een eerste gevolg van een hoge bloedsuikerpiek is dat we telkens na de piek een bloedsuikerdip krijgen en dan weer honger krijgen en vooral weer zin krijgen in iets zoets. Ook zorgt het innemen van teveel enkelvoudige en geraffineerde suikers tot een proces wat lipogenese heet. Lipogenese is het proces in de lever waarbij de suikers, onder invloed van insuline, worden omgezet in vetzuren. We kunnen dus stellen dat telkens wanneer de bloedsuiker piekt, er in de lever vet wordt aangemaakt. Een gevolg daarop is het groter risico voor het ontstaan van overgewicht. Door het te grote aanbod van suikers in de cellen van het lichaam, worden er meer vrije radicalen aangemaakt. Vrije radicalen zijn een bijproduct van onze stofwisseling maar ook agressieve stoffen die kunnen zorgen voor schade aan cellen en weefsels. Deze stoffen maken we meer aan door suikerhoudende producten maar ook door stress, roken en alcohol consumptie. Andere nadelen van de opname van teveel enkelvoudige en geraffineerde koolhydraten zijn versnelde veroudering van de huid en weefsel, afname van gezonde darmbacteriën, laaggradige ontstekingen, leptine resistentie (hersenen reageren minder goed op het liptine hormoon, die een seintje geeft van verzadiging) en kan uiteindelijk leiden tot insuline resistentie. Hierbij worden de cellen steeds ongevoeliger voor het hormoon insuline en kan het de glucose steeds slechter opnemen. Op langere termijn kan dit alles leiden tot diabetes type 2.
In het volgende artikel presenteren we deel 2 van dit thema en bespreken we welke voedingsmiddelen te vermijden en voor welke juist te kiezen om de bloedsuikerpieken aan de voorkant te managen.
Recente nieuws items
- Het (gezondheids)ramp scenario van 2050!
- Beweegrichtlijnen moeten anders: van wekelijkse norm naar dage...
- Het verband tussen dagelijkse stappen en vroegtijdig overlijde...
- De Gezondheidsramp samen keren - deel 4
- De groei van overgewicht van generatie op generatie!
- De gezondheidsramp: Hoe kunnen we het tij keren? Deel 3
- Optimaliseer je vetverbranding met insuline management!
- Samen in de strijd tegen overgewicht!
- Factsheet - Stop overgewicht en obesitas!
- Factsheet: De Afvallen met Leefstijl formule!