Leefstijlgeneeskunde in ontwikkeling!
Leefstijlgeneeskunde in ontwikkeling!
Wist je al dat er zoiets bestaat als leefstijlgeneeskunde? Leefstijlgeneeskunde kan kort omschreven worden als het therapeutische gebruik van op bewijs gebaseerde voedings- en leefstijlinterventies. Dit zijn interventies zoals het switchen van een gewoon voedingspatroon naar een meer onbewerkt en plantaardig voedingspatroon of het verminderen van sedentair gedrag (veel zitten), regelmatig bewegen en het verbeteren van slaap met daarbij het verminderen van stress. Dit soort behandelingen hebben voornamelijk als doel om leefstijl gerelateerde ziektes te voorkomen, behandelen of zelfs om te keren. Leefstijlgeneeskunde voorziet mensen van de juiste kennis en levensvaardigheden voor werkende gedragsverandering, om daarmee de onderliggende oorzaken van gezondheidsproblemen aan te pakken.
Het goede nieuws van deze op bewijs gebaseerde onderzoeken is dat het vaak ook leidt tot het positief omkeren van veel van de negatieve effecten van onze leefstijl. Een van deze positief omgekeerde situaties is het feit dat ongeveer 80% of meer van alle ziektelasten in Nederland vaak de oorsprong hebben in een slechte voeding- en leefstijlkeuze. Veel chronische ziekten en aandoeningen zoals ook eerder genoemd diabetes type 2, maar ook een hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, beroerte, depressie, osteoporose en verschillende vormen van kanker, blijken achteraf de meest voorkomende, kostbare en vermijdbare gezondheidsaandoeningen te zijn.
Veel hiervan blijft gerelateerd aan voedsel! Vandaar dat je tegenwoordig vaak leest dat voeding belangrijker is dan beweging, maar is dat ook zo? Wat wel bekend is, is dat er steeds meer mensen zijn met overgewicht. Deze personen krijgen vaak op een bepaald moment te maken met diabetes of een andere chronische ziekte. Voeding maar ook beweging spelen hierbij vaak een cruciale rol. Gericht op diabetes heeft de gezondheidsproblematiek voornamelijk te maken met insulineresistentie. Dit wordt alleen maar verergerd door de bloedsuiker onvoldoende te verwerken (bewegen, spier en spiertraining) en het blijven eten van snel opneembare koolhydraten en bloedsuiker verhogende voeding. De voornaamste optie die momenteel vanuit de zorg gegeven wordt is medicatie, terwijl er met leefstijl gewerkt kan worden aan een duurzame oplossing.
‘’Het is tijd om die mythe te ontkrachten: Medicatie is vaak belangrijk echter meestal niet de oplossing, daarvoor moeten we toch echt de leefstijl aanpakken’’ Aldus Britse cardiologen in het British Journal of Sports Medicine.
Kijktip: Belang van een goede leefstijl! https://www.youtube.com/watch?v=VSJr1WoGsTE
Recente nieuws items
- Leefstijl en preventie bij overgewicht in Nederland
- Het (gezondheids)ramp scenario van 2050!
- Beweegrichtlijnen moeten anders: van wekelijkse norm naar dage...
- Het verband tussen dagelijkse stappen en vroegtijdig overlijde...
- De Gezondheidsramp samen keren - deel 4
- De groei van overgewicht van generatie op generatie!
- De gezondheidsramp: Hoe kunnen we het tij keren? Deel 3
- Optimaliseer je vetverbranding met insuline management!
- Samen in de strijd tegen overgewicht!
- Factsheet - Stop overgewicht en obesitas!