Belangrijkste verschillen tussen voedingsadvies en hoe we eten!
Belangrijkste verschillen tussen voedingsadvies en hoe we eten!
Niet lang geleden publiceerde het RIVM een onderzoek over de voedingsgewoonten van volwassenen in Nederland en vergeleek met deze uitkomsten de aanbevelingen in de Richtlijnen Goede Voeding (2015) van de Gezondheidsraad. Hieruit volgde een flink verschil tussen wat we zouden moeten eten en wat er in de werkelijkheid gegeten worden. Hieronder volgen 5 meest opmerkelijk / belangrijkste verschillen, met daarbij tips wat je nu daadwerkelijk moet hebben.
Eet meer groente en fruit: 200-250 gram per persoon per dag
Slechts 1 op de 7 volwassenen (15%) eet voldoende groente en fruit (200 gram/dag); we eten slechts 139 gram groente en zelfs maar 113 gram fruit gemiddeld per dag. Bij kinderen is het zelfs nog lager, zorg er bijvoorbeeld voor dat je tussendoortjes zoals snoep/koek vervangt door fruit en weeg eens wat vaker de groente af voor het avond eten of verdeeld door de dag heen.
Eet meer (ongezouten) noten
Het advies is om een handje noten (dit is maar 15 gram) per dag te eten. We eten slechts ongeveer een kwart hiervan: 4 gram. Slechts 7% van de volwassenen eet het aanbevolen handje noten per dag – dat terwijl pindakaas (de 100% varianten) ook gewoon meetelt. Dit is dus veel sneller te bereiken dan je denkt. Ook dit valt te switchen met een van je tussendoortjes op een dag, of extra te nuttigen bij de lunch of avond eten. Tot slot kun je dit ook lekker mixen in een bakje yoghurt voor het ontbijt of in de avond.
Eet wekelijks peulvruchten Gemiddeld gezien eten we met zijn allen slechts eens in de drie weken peulvruchten. Peulvruchten zorgen ervoor dat er een bepaald deel van ons cholesterol wordt verlaagd en hierdoor de bloedvaten gezond blijven. Peulvruchten zijn daarnaast ook nog rijk aan eiwitten en afhankelijk van de soort bevatten ze vaak vitamine B1 en ijzer. Wat valt er allemaal onder peulvruchten? De volgende 9 zijn de meest populaire peulvruchten die gebruikt worden: Kikkererwten, linzen, erwten, kidneybonen, zwarte bonen, sojabonen, kievitsbonen, sperziebonen, snijbonen, witte bonen en pinda’s. Elke week minimaal 1 keer peulvruchten dus!
Drink zo min mogelijk suikerhoudende dranken We drinken veel te veel suikerhoudende dranken, gemiddeld 337 gram (dit is ongeveer anderhalf glas) per dag. Mannen tussen de 19 en 51 jaar zelfs gemiddeld bijna een halve liter per dag!.. Ga in tegenstelling voor het water doel: 2 – 2,5 liter water per dag. Zie het als een uitdaging, en als je nou echt een zoetig drankje wilt, kijk dan naar suiker vrije ranja zoals Diksap of Slimpie of richt je op de Zero dranken. Dit scheelt al een beetje in suiker.
Eet minder zout De aanbevolen hoeveelheid zout dat maximaal op een dag genuttigd mag worden zit op 6 gram per dag. Gemiddeld eten wij 8 tot 9 gram per dag. Slechts 3% van de mannen en 19% van de vrouwen eet NIET teveel zout. Het grootste deel van het geconsumeerde zout is afkomstig uit supermarkt producten, wees je hier zeer bewust van en kijk eens naar het label of je product uit de supermarkt wel zo gezond is als dat er aangegeven staat.
Kijktip: Wetenschap achter de voeding
https://www.youtube.com/watch?v=ybkQs87gPDA
Recente nieuws items
- Optimaliseer je vetverbranding met insuline management!
- Samen in de strijd tegen overgewicht!
- Factsheet - Stop overgewicht en obesitas!
- Factsheet: De Afvallen met Leefstijl formule!
- De kracht van je metabolisme!
- Het belang van primaire preventie in een vergrijzende samenlev...
- De Gezondheidsramp samen keren deel 2 – wat zijn de oorzaken?
- De gezondheidsramp samen keren – doe jij ook mee?
- De invloed van korte fysieke activiteit op cognitie:
- De gezondheidsramp in slow motion: deel 1 - wat gaat er mis?