Leefstijl- en preventie revolutie 2022 - deel 3 - Verbeter je conditie!

Elk weefsel in elke uithoek van ons lijf heeft bloed nodig. Er moet zuurstof naar toe, voedingsstoffen en afvalproducten moeten afgevoerd worden. Krijgt het weefsel onvoldoende bloed toegevoerd, dan kan er minder zuurstof in opgeslagen worden, blijven afvalproducten achter in het weefsel en ligt afsterving van het weefsel op de loer, necrose genoemd. Necrose is schadelijk voor het organisme aangezien de cel-inhoud niet meteen verwijderd wordt, en zo omliggende cellen kan aantasten (1). Het kan dus ontstaan door verminderde doorbloeding. Het tekort aan zuurstof kan er ook voor zorgen dat de bloeddruk stijgt waardoor de hoeveelheid zuurstof in het bloed nog verder afneemt. Dan kunnen het hart en andere organen in de problemen komen. De stof die we ook te kort kunnen hebben als we de bloedbanen onvoldoende doorbloeden is Nitric Oxide. Nitric Oxide wordt in de bloedvaten aangemaakt door endotheelcellen door een versnelde doorbloeding. Nitric Oxide zorgt ervoor dat de vaatwand ontspant waardoor je bloedvaten verwijden en makkelijker kunnen uitzetten. De aanmaak van Nitric Oxide is niet alleen van positieve invloed op je hart- en bloedvaten, maar ook op andere organen zoals je zenuwstelsel, longen en het immuunsysteem.

De doorbloeding van ons weefsel stimuleren we door bewegen en sport, uithoudingsvermogen training. De Gezondheidsraad omschrijft in de Beweegrichtlijn 2017 dat bij volwassenen het risico op hart- en vaatziekten, diabetes en depressieve symptomen door uithoudingsvermogen training verlaagt. Verder hangt uithoudingsvermogen training samen met een lager risico op borst- en darmkanker en vroegtijdig overlijden. De Gezondheidsraad geeft aan dat matig tot zwaar intensieve duurtraining de effecten gunstig beïnvloedt. Het is duidelijk dat meer beweging in termen van langer, vaker en/of intensiever extra gezondheidsvoordeel levert.

Train-je-uithoudingsvermogen

Natuurlijk levert het trainen van je uithoudingsvermogen nog veel meer op:

  1. Je wordt fitter. Dus gemakkelijker trappen lopen, sprintje trekken.
  2. Je kan beter omgaan met stress, afname van stress hormoon cortisol.
  3. Verlaging bloeddruk, waardoor de algehele gezondheid toeneemt.
  4. Je kan beter slapen, omdat je bioritme verbetert door sport.
  5. Je immuunsysteem wordt sterker door toename antilichamen door sport.
  6. Je wordt er positiever van, door de aanmaak van serotonine, het geluk hormoon dat je aanmaakt door sport.
  7. Minder kans op hart- en vaat ziekten, omdat de kwaliteit en conditie van je hart- en bloedvaten en de cholesterolwaarden verbeteren door sport.
  8. Je brein blijft gezonder doordat je de witte stof in je brein blijft voeden door sport.
  9. Je houdt een betere balans door sport, omdat je je coördinatie en balans spieren actief houdt door sport.

Hoe pak je dat aan?

De manier om de genoemde voordelen te blijven ervaren is regelmatig, bij voorkeur 2 a 3 keer per week, de doorbloeding in de grote spiergroepen te verhogen. Dat kan gemakkelijk door bijvoorbeeld, als je aan het wandelen bent, even flink door te stappen tussendoor, dus de intensiteit en snelheid verhogen, een soort van powerwalk. Je kan natuurlijk ook de sportschoenen aantrekken en even gaan joggen. Fietsen is ook een uitstekende manier en dan af en toe het tempo even verhogen. Miljoenen mensen in Nederland gebruiken voor het verbeteren van het uithoudingsvermogen cardio fitness. Kan op elk moment van de dag, gemakkelijk te doen even tussendoor en je bepaald helemaal zelf de intensiteit en de variatie (fiets, crosstrainer, roeier, loopband). Maar wat dacht je van een bootcamp of zumba les, potje voetbal, een step-les, als de activiteit er maar voor zorgt dat je sneller gaat ademen, de doorbloeding verhoogt en er op een bepaald moment zweetvorming ontstaat. Ben je het nog niet gewend om te doen, start dan met interval, even intensiever wandelen en dan weer rustig, of even gewoon rustig cardio fitness en dan een minuut flink doortrappen.

Bronnen, noten en/of referenties

Train-je-uithoudingsvermogen

Datum: 03-01-2022