Dagelijks 20 minuten beweegritueel als belangrijkste preventiemiddel
“Op de afdeling intensieve zorg kampt 7 tot 9 op de 10 patiënten met zwaarlijvigheid. Hoe hoger het percentage overgewicht en obesitas onder de bevolking, des te groter de gevolgen van een besmetting. Mensen met een gezonde levensstijl hebben een beter immuunsysteem. En een goed werkend immuunsysteem kan de infectie in de kiem smoren. Je krijgt het wel maar de ernst van de aandoening blijft meestal beperkt. Meer aandacht voor primaire preventie zal veel meer mensen redden en ervoor zorgen dat er minder op intensive care belanden.” Zo concluderen professor Geert Meyfroidt; Staflid intensieve zorg UZ Leuven en voorzitter van de Belgische Vereniging Intensieve Geneeskunde, viroloog Steven Van Gucht; de man van de dagelijkse coronacijfers in België (Sciensano) en Tom Teulingkx; sport- en huisarts.
Geert Meyfroidt: "Er zijn heel veel zwaarlijvige patiënten, vooral in de buikstreek. Dat is vaak gerelateerd aan andere problemen zoals suikerziekte, een hoge bloeddruk en andere risicofactoren waar je niet veel aan kunt doen, zoals hoge leeftijd en verminderde afweer. Een verhoogde BMI (boven 40) is de op één na hoogste voorspeller voor ziekenhuis opname, na de leeftijd van de patiënt. Bij Covid-19 dachten we aan een beeld van longontsteking, maar je ziet ook een beeld van klontering en verhoogde neiging tot bloedstolling. Om de link met obesitas duidelijk te maken: het zijn dezelfde risicofactoren voor verhoogde klontering die nu de meest ernstige ziekte geven. Als je obees bent, zeker in de buikstreek, dan wordt mechanisch ademen moeilijker. De longdelen dicht bij je buik zullen dan makkelijker stilvallen." Tom Teulingkx: "Als je gewicht hoger is, dan heb je meer zuurstofnood voor de rest van je lichaam. Dan is de kans op beademing en intensieve zorg wellicht groter." Steven Van Gucht: "De niet fitte bevolking is niet perse meer vatbaar voor het virus. Iedereen kan besmet worden en kan een infectie oplopen. Maar de gevolgen van de infectie kunnen anders zijn. Bij obese mensen zullen de consequenties veel erger zijn en kan de afloop van de infectie ernstiger zijn dan bij een dunne en fitte bevolking. Dat zie je ook in de VS. In populaties met meer kans op obesitas en met slechte levensgewoontes zie je meer ziektes en overlijdens.
Hoe duidelijk is de link tussen bewegen en overgewicht?
Tom Teulingkx: "Men denkt dat een pilletje een sneller effect zal hebben, maar bewegen is het krachtigste medicijn." Geert Meyfroidt: "Je hebt sowieso de besmettingsgraad, maar je vergroot vooral de kans op een milder verloop." Steven Van Gucht: "Het algemene principe is dat wie een gezonde levensstijl heeft - bewegen, gezond en gevarieerd eten, voldoende rusten - een beter immuunsysteem heeft. Dat is heel belangrijk. Bij een besmetting moet het immuunsysteem in de eerste week zeer efficiënt werken. Als het virus dan efficiënt wordt onderdrukt, dan is de kans klein op een erger verloop in de tweede week waarbij er beschadiging van de longen en stollingsproblemen kunnen zijn. Een zeer efficiënt werkend immuunsysteem kan de infectie in de kiem smoren waardoor je dat ernstigere verloop niet hebt. Een gezonde levensstijl helpt hierbij."
Is een fitte bevolking beter gewapend tegen een eventuele tweede golf van het coronavirus?
Steven Van Gucht: "Dan moeten we er nu aan beginnen. We hebben nog enkele maanden. Het najaar kan een moeilijke periode worden, maar het is altijd een goed idee om gezond te eten en te leven. Niet alleen voor het coronavirus, ook voor andere aandoeningen." Steven Van Gucht: "Ik hoop dat we nog specifieke medicijnen vinden of een vaccin, want dat zou natuurlijk de beste preventie zijn. Maar het is een goed idee om zo fit mogelijk te leven en om de overtollige kilo's kwijt te raken. Ik zou iedereen aanraden om daar nu mee te beginnen." Geert Meyfroidt: "Bewegen is geen medicijn tegen corona, maar als je corona beschouwt als een aanval, dan kun je maar beter voorbereid zijn. Als je lichaam klaar is om aanvallen te weerstaan, dan kom je er beter uit. Ook in je herstel achteraf. De gewoonte om te trainen of te sporten zal je helpen in je revalidatie. Een goeie preventie, iedereen die beweegt, zal veel meer mensen redden in absolute aantallen dan de afdeling intensieve zorg. Het is dan ook fantastisch dat de overheid ons tijdens de lockdown de toestemming heeft gegeven om te blijven bewegen. Dat was heel slim bedacht."
NU aan de slag met het 20 minuten beweeg ritueel!
De conclusie van het interview is natuurlijk dat bewegen een super preventie medicijn is en dat we ons kunnen wapenen tegen de eventueel volgende corona golf, maar ook überhaupt tegen chronische ziekten. Hoe, elke dag, maar liefst nog, elk dagdeel een beweeg ritueel. Dat kan zijn een wandeling, even fietsen, een conditioneel momentje met touwtje springen of joggen op de plaats, een paar yoga oefeningen, een Yogirya workout of bootcamp. Het beste is dan natuurlijk afwisselen, zodat je in een week minimaal 3 momenten hebt dat je je spieren traint, 3 waarin je je uithoudingsvermogen traint en de rest lekker recreatief bewegen of stretchen.
Lees en luister hier het interview: https://sporza.be/nl/2020/04/30/bewegen-als-medicijn-1-preventie-redt-veel-meer-levens-dan-intensieve-zorg~1588237404104/
Recente nieuws items
- Leefstijl en preventie bij overgewicht in Nederland
- Het (gezondheids)ramp scenario van 2050!
- Beweegrichtlijnen moeten anders: van wekelijkse norm naar dage...
- Het verband tussen dagelijkse stappen en vroegtijdig overlijde...
- De Gezondheidsramp samen keren - deel 4
- De groei van overgewicht van generatie op generatie!
- De gezondheidsramp: Hoe kunnen we het tij keren? Deel 3
- Optimaliseer je vetverbranding met insuline management!
- Samen in de strijd tegen overgewicht!
- Factsheet - Stop overgewicht en obesitas!