Wie zet Nederland in beweging?

In Ziekenhuis Rivierenland in Tiel is donderdag officieel de Kwiek beweegroute geopend. Jeroen van Vliet van Rivierenland: ,Alle kleine beetjes helpen en we willen graag benadrukken dat je ook vanuit bed of stoel kleine oefeningen kunt doen. Daarom is de eerste beweegroute nu op onze afdeling geopend, de patiënten op deze afdeling zijn relatief zelfstandig. We willen ze graag stimuleren zelf de regie te pakken in hun herstel." Wouter de Baat van de Stichting Vrienden: ,,De Kwiek Beweegroute bestaat uit duidelijke en aansprekende pictogrammen die patiënten stimuleren om te bewegen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van bestaande bankjes en railingen, want bewegen kun je overal." Ingrid Wolbert, zorgmanager van het ziekenhuis, onthulde samen met een patiënt van de afdeling het eerste pictogram: ,,Ziekenhuis Rivierenland wil graag een senior-vriendelijk ziekenhuis zijn, en daar past dan prima een product als dit bij."

Natuurlijk is dit slechts een nanodruppeltje op een overhitte gloeiende plaat, maar eindelijk een partij binnen de zorg die de ernst inziet van de inactiviteitsepidemie waarin wij ons bevinden. Die inactiviteitsepidemie zorgt voor zo ontzettend veel leed, dat het moeilijk te begrijpen is, dat ‘mensen in beweging krijgen’ niet bij alle maatschappelijke partijen zo hoog op de agenda staat. Gezien de toename van overgewicht, diabetes en heel veel chronische aandoeningen de afgelopen 50 jaar, en de voorspelling voor de komende jaren, kunnen we stellen dat het 1 over 12 is. We hebben het al veel te ver laten komen. Ziekenhuis Rivierenland is een eerste schapenzaadje over de dam, wie volgt? Iemand bij dit ziekenhuis snapt het belang van bewegen en heeft de kracht en invloed gehad om op die afdeling, de omgeving zo in te richten, dat mensen gestimuleerd worden meer te bewegen. Dat moet natuurlijk in de gehele leefomgeving gebeuren. Niet alleen van mensen die in het ziekenhuis komen, dat moet al beginnen bij de jongsten en dan verder in elke levensfase.

Ben je sportprofessional, dan is het goed om te bedenken wat jij kan doen. Tijdens de Fitness met Passie workshop, afgelopen zaterdag, bedachten de deelnemers veel creatieve ideeën hiervoor. De belangrijkste bleek jezelf ontwikkelen tot expert op het gebied van leefstijl als medicijn, gericht op jouw eigen doel(klant)groep. Wat is de belangrijkste doelstelling van je klanten en wat is de totaal oplossing hiervoor. Als je vervolgens analyseert welke deeloplossing je al biedt, dan weet je ook meteen welke expertise je nog te leren hebt.

Samen Nederland in beweging zetten, iedere professional vanuit zijn of haar eigen mogelijkheden.

Lees hier het gehele artikel over het ziekenhuis Rivierenland

Datum: 06-05-2019