Waarom leven we niet gezond?

Afgelopen week zag ik een documentaire over ‘waarom’ we de wereld verzieken met plastic, terwijl we weten dat dat spul niet vergaat en zich maar op blijft stapelen. De eerste en meest belangrijke reden is, toen we er mee begonnen, was het gevaar nog niet bekend en inmiddels is het in ons leven geconditioneerd (geen excuus overigens om dit probleem niet eigenhandig aan te pakken). Ik herkende mijn struggle in die van de documentaire makers, maar dan op gebied van overgewicht. Waarom neemt overgewicht nog toe, terwijl we weten waar de oorzaken liggen voor 99,9999%? De eerste en belangrijkste reden is, toen we ermee begonnen, meer enkelvoudige koolhydraten eten en minder bewegen, in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw, was het gevaar nog niet bekend en inmiddels is het in ons leven geconditioneerd.

Toch vind ik het schrijnend om te zien hoeveel kinderen er overgewicht en obesitas hebben en welk leed overgewicht met zich meebrengt. Wij, mensen die er bewuster mee omgaan, denken vaak, “Iedereen weet toch onderhand wel wat de oorzaken zijn en wat de oplossingen?”. In de praktijk zien we dat dat niet zo is. Misschien moet de overheid, bedrijfsleven, onderwijs, sport en zorgsector samenpakken en een duidelijkere boodschap uitstralen, zoals ook bij roken gebeurd is. Maar wat is dan die boodschap? Dat moet compact, misschien maar twee dingen die we meer en twee die we minder moeten doen.

Minder: eten in zijn algemeen, dus echt minder binnenkrijgen en minder enkelvoudige koolhydraten (suikers en dan zeker geen vloeibare suikers drinken zoals frisdrank), die inmiddels in 90% van alle producten in de supermarkt verwerkt zitten.

Meer: plantaardig eten zoals groenten, rauwkost, fruit, salades, noten, peulvruchten, enz., en meer bewegen en sporten.

Dit is natuurlijk wat kort door de bocht, maar wellicht moeten we het wel zo eenvoudig maken, en dan ook van alle kanten uit communiceren. Als iedereen nu de switch ging maken van minder eten, minder suiker consumeren, meer bewegen en meer plantaardig eten, dan zou dat, als we dat wetenschappelijk bekijken, een enorme gezondheidswinst opbrengen, veel minder leed en een gezonder opgroeiende generatie.

Blijft natuurlijk dat element van geconditioneerd zijn, als we het eenmaal aangeleerd hebben, dan zijn we er nog niet vanaf. Ik geloof dat we, los van de kennis op mentaal gebied, vooral elkaar hierin nodig hebben. Stel jij pakt een van die 4 switches als doelstelling, bijvoorbeeld meer bewegen, en je neemt je voor om dat samen te doen met iemand, een familielid, collega, vriend. Elke dag minimaal 10 minuutjes. Stel dat iedereen die dit leest een switch kiest en iemand hierin meeneemt en dan dit bericht deelt? Wat zouden we bereiken binnen 1 jaar, 10 jaar, 30 jaar? Ik zou zeggen, ga de uitdaging aan. Wat is jouw switch?

Datum: 23-07-2018