Gouden regels om gezond af te vallen

Nu de Gezondheidsraad de richtlijnen goede voeding en de nieuwe beweegrichtlijn heeft gepubliceerd en NL Actief het handboek Beweegdeskundige Overgewicht en Obesitas, kunnen we een multidisciplinaire aanpak opstellen om mensen te begeleiden naar duurzaam resultaat en een gezonder leven. Dat tweede is vrij uitzonderlijk op de afslank markt, de meeste producten en programma’s richten zich namelijk op korte termijn resultaten en niet op de gezondheid van de deelnemer.

Op gebied van diabetes deden verschillende zorgverzekeraars onderzoek naar het effect van een gecombineerde leefstijl interventie en keer op keer komt er uit dat de gecombineerde leefstijl interventie, waarin beweging, voeding en mentale begeleiding centraal staan, effectiever is dan medicatie. In de meeste gevallen komt men zelfs geheel van de aandoening af en hoeft men geen medicatie meer te gebruiken. Fantastisch resultaat en goed om dat breed in te zetten.

Voor ons als fitness professionals, goed om tot overeenstemming te komen over de aanpak en het advies voor mensen die af willen vallen. Allereerst is dat het technische advies, wat is er voor nodig om duurzaam resultaat te bereiken? De volgende uitdaging is mensen helpen om die richtlijnen ook toe te blijven passen, daar komt coaching om de hoek kijken.

Voor dit stuk richten we ons op het technische gedeelte, wat er op gebied van bewegen, voeding en mentaal nodig is om resultaat te bereiken.

  1. Bewegen: 21 dagdelen in de week een beweegmoment van 20 tot 30 minuten. Dat kan wandelen of fietsen zijn, sporten of spiertraining.
  2. Voeding 1: (Enkelvoudige) suikervrij eten en drinken. Enkelvoudige suiker zorgt voor activering van de alvleesklier en uitscheiding van insuline, welke de aanmaak van vetten stimuleert.
  3. Voeding 2: Meer plantaardig eten. Groenten, fruit, peulvruchten, rauwkost, noten hoort ons hoofdvoedsel te zijn, in combinatie met veel water en thee drinken.
  4. Mentaal 1: Achtzaam zijn op onze aangeleerde ‘ja maar’s’. Ze zijn aangeleerd, vaak helemaal niet van ons zelf en blokkeren vaak positieve veranderingen in ons gedrag.
  5. Mentaal 2: Een positief mentale attitude en toekomst visie. Als we ons onze nieuwe ‘ik’ voor kunnen stellen, dan zijn we al bezig deze te vormen.

Natuurlijk zijn er meer invloeden, waaronder misschien stress wel de meest belangrijke, die roet in het eten kan gooien. Daarom worden mensen die af willen vallen geadviseerd om oefeningen zoals mindfulness of meditatie te doen. Stress heeft namelijk een negatieve invloed op onze stofwisseling en onze motivatie om goed voor onszelf te zorgen.

Wil je overgewicht preventie expert worden, denk dan eens na om de 1e 2 modules van de leefstijlcoach opleiding te volgen die start op 7 september. Zie www.efaa.nl.

Datum: 09-07-2018